Kokosanki w wersji FIT, to istne niebo w gębie dla smakoszy kokosa. Dzięki olejowi kokosowemu zawiera mało tłuszczu, jest to ciastko bezglutenowe, bezmączne. Jeśli jesteś weganką, zamiast białek jaj, ubij aquafabe – czyli wodę z cieciorki, w ilości ¾ szklanki. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
Składniki na świąteczne kokosanki:
- 3 białka jaj
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki drobnego ksylitolu/ erytrolu
- 5 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W małym rondelku podgrzej olej kokosowy.
- Do miski wsyp wiórki i dodaj olej.
- Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- Białka ubijaj ze szczyptą soli, blenderem lub mikserem ręcznym.
- Do ubijanej piany, dodawaj stopniowo ksylitom/erytrol.
- Ubitą pianę dodaj do wiórków , delikatnie mieszając.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formuj kulki gałkownicą do lodów lub przy pomocy rękawa cukierniczego.
- Piecz 10 minut góra – dół. Upieczone, odstaw do ostygnięcia.
Sprawdź inne przepisy na świąteczne słodkości i ciasteczka:
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]