Każdy lubi krakuski, a żeby nie martwić się mocno o kalorie, można przygotować właśnie te poniższe ciacha. Świąteczne krakuski są o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru.
Składniki:
- jajko
- pół szklanki masła klarowanego
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki miodu
- pół szklanki ksylitolu – pudru, jeśli lubisz słodsze
- szczypta proszku do pieczenia
- odrobina ekstraktu z wanilii
- gorzka czekolada do polewy
Wykonanie:
- W rondelku podgrzewasz masło i miód. Do wysokiej misy wsypujesz wszystkie suche składniki – mieszasz.
- Dodajesz płynne składniki, i zaczynasz wyrabiać ciasto ręcznie.
- Rozwałkowujesz na placek grubości 5mm, podsypując mąką pszenną. Wycinasz koła, następnie wycinasz np.kieliszkiem środki kółek.
- Jeśli masz pieczątki do ciastek to także wykorzystaj! Jeśli nie, to wystarczy poodbijać dookoła widelcem, aby powstały wzory.
- Piekarnik rozgrzewasz do 180stopni C, góra i dół bez termoobiegu.
- Ciasteczka posypujesz grubo cukrem. Układasz je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 20-25minut, co chwilę zerkając. Można je łatwo spalić! Po upieczeniu odstawiasz najlepiej na noc, w temperaturze pokojowej.
- Jeżeli chcesz chcesz, możesz je zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie (tak do połowy każdego ciastka).
Sprawdź inne przepisy na świąteczne słodkości i ciasteczka:
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]