W cieplejsze dni pamiętamy o należytym nawadnianiu naszego organizmu, ale i nie zapominamy o dostarczeniu mu innych składników odżywczych. Kiedy nie mamy czasu lub ochoty na duży posiłek, często sięgniemy po coś mniejszego. Smoothies łączą w sobie najlepsze cechy przekąsek i napojów – zaspokojenie pragnienia i apetytu (także na słodkości). Wegańskie wersje tych popularnych mieszanek to propozycja zdrowa i właściwie dla każdego!
Poniższe przepisy docenią także wszyscy wyczynowo uprawiający aktywność fizyczną, czyli tacy, którzy potrzebują na co dzień konkretnej dawki energii czy sporej ilości białka. Wielu znanych sportowców łączy dietę wegańską z wymagającymi warunkami swojej pracy.
Mowa tu o profesjonalnych siłaczach, biegaczach maratońskich, tenisistach światowej klasy (siostry Williams) czy o zawodnikach MMA, a nawet o przedstawicielach takich dyscyplin, które wydają się mniej obciążające fizycznie.
Do takich zaliczymy m.in. snookera, gdzie za przykład posłuży utytułowany Neil Robertson, czy pokera, którego jedna z czołowych postaci – Daniel Negreanu nie bagatelizuje wpływu zdrowego odżywiania na formę i dobre samopoczucie.
Zielone smoothie
Składniki:
- mrożony lub świeży banan
- pół szklanki ananasa, pokrojonego w kostki
- około półcentymetrowy korzeń imbiru (starty lub drobno pokrojony)
- mała garść jarmużu lub innej „zieleninki”, np. szpinaku
- 2-3 łyżki nasion konopi
- łyżka nasion chia (zmielonych lub w całości)
- ¼ soku z cytryny (można też wykorzystać miąższ, a nawet skórkę – jeśli owoc jest organiczny)
- ¼ łyżeczki zmielonej kurkumy lub około półcentymetrowy kawałek świeżej
- szklanka wody
Wszystkie składniki podzielić na mniejsze części i miksować w blenderze do uzyskania pożądanej konsystencji. Zielone smoothie sprzyja oczyszczaniu organizmu i walce z zapaleniami (np. stawów). Pomoże szybciej dojść do siebie po wyczerpującym treningu.
Kokosowe smoothie
Składniki:
- pół szklanki mleka kokosowego
- szklanka wody
- szklanka mleka migdałowego
- pół bardzo dojrzałego banana
- dwie łyżeczki sproszkowanej lucumy
- łyżka nasion chia
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka agawy (albo pół stewi)
Składniki wrzucić do blendera i miksować do gładkości. Obecne tutaj zamienniki mleka krowiego, stanowią dla niego doskonałą alternatywę. Powodują uczucie sytości, będąc łatwiejszymi do przetrawienia. Zawierają bogactwo składników odżywczych.
Kakaowe smoothie
Składniki:
- szklanka niesłodzonego mleka, niezawierającego nabiału (sprawdzi się każde mleko roślinne, kokosowe, migdałowe i inne)
- szklanka szpinaku
- szklanka zamrożonych owoców jagodowych (a więc oczywiście jagody, borówki, truskawki, poziomki i tym podobne – można eksperymentować)
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka masła migdałowego
- łyżka kakao
- łyżka naturalnego słodzika (np. wspomniane wcześniej stewia czy agawa)
- łyżeczka spiruliny
- 3-6 kostek lodu
Składniki potraktować blenderem co najmniej 30 sekund (do gładkości). Bogate w antyoksydanty. Świetne na serce i układ krążenia.
Bananowo-czekoladowe smoothie
Składniki:
- ¾ szklanki mleka migdałowego
- ¼ szklanki naturalnego masła orzechowego (najlepiej zrobionego własnoręcznie)
- 3 średnie banany, pokrojone w kawałki i zamrożone
- dwie łyżki niesłodzonego kakao
- dwie łyżki roztopionego olejku kokosowego
- dwie łyżki czystego syropu klonowego
Banany zmiksować z mlekiem, dodając później masło orzechowe. Pozostałe składniki wymieszać trzepaczką do konsystencji roztopionej czekolady. Zmiksować wszystko do gładkości. Wegańskie i bezglutenowe, napakowane proteinami smoothie nadaje się doskonale na przekąskę po wysiłku fizycznym, zaspokoi chęć na coś słodkiego.
Dyniowe smoothie
Składniki:
- pół szklanki waniliowego jogurtu bez dodatku nabiału
- pół szklanki dyniowego puree (domowej roboty lub ze sklepu)
- pół szklanki niesłodzonego soku pomarańczowego
- średnia pomarańcza, obrana i pokrojona w kawałki
- mały kawałek imbiru
- łyżka czegoś słodkiego i naturalnego: rodzinki, daktyle, syrop klonowy, nektar kokosowy i tym podobne
- łyżka świeżo zmielonych ziaren lnu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- odrobina ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki sukcesywnie zmiksować w blenderze do gładkości. Kremowe smoothie dyniowe to bogactwo witaminy A, potasu i błonnika. Antyoksydanty pomagają wzmacniać organizm i chronić przed zapaleniami.
Uwielbiasz smoothie?
Dzięki tym blenderom przygotujesz je w mgnieniu oka:
- Blender przenośny mini USB
- Blender stojący Star-Light Toro, o pojemności 1,5l
- Blender Mikser Smoothie Eldom BLP10 Mix&Go HI
Źródła zdjęć:
www.publicdomainpictures.net
https://static.pexels.com/
https://pxhere.com/
http://maxpixel.freegreatpicture.com
https://upload.wikimedia.org