Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone – mam dla Was coś nowego! Smaczne i zdrowe kotlety mielone z amarantusem.
Pomysł narodził się w mojej kuchni kiedy to okazało się, że nie mam bułki tartej :). To był strzał w 10-tkę! Tak oto kotlet mielony nabrał innego wymiaru 🙂
Zanim dojdziemy do przepisu chciałabym napisać kilka słów o głównym bohaterze dzisiejszego wpisu a mianowicie o Amarantusie.
Jest to zboże, które charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Jest on niezwykle cennym źródłem białka lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak czy pszenica!
Amarantus to też źródło wielu składników mineralnych, w tym wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.
Oto przepis na 8 kotletów mielonych z amarantusme:
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego ( z indyka)
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki oregano
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Amarantus gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut.
- Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy, jajko i ugotowany amarantus.
- Całość dokładnie wyrabiamy rękoma do połączenia wszystkich składników.
- Z powstałej masy formujemy 8 płaskich kotlecików.
- Smażymy na oleju kokosowym około 5 minut z każdej strony.
- Ja kotlety podałam z puree ziemniaczanym i ugotowanymi buraczkami. Smakowały wyśmienicie!
Przepis pochodzi z bloga http://czystamicha.blog.pl/
Masz ochotę na więcej pomysłów na smaczne i zdrowe obiady? Polecam kotlety cukiniowo-marchewkowe z kaszą jaglaną! http://czystamicha.blog.pl/
Smacznego!
A.