Jeżeli na diecie „cierpisz” bo musisz rezygnować z fastfoodów – frytki z batatów mogą stać się czymś, co na stale zagości w Twoim zdrowym menu.
Co to są bataty?
Bataty to słodkie ziemniaki, choć u nas w kraju mniej popularne, od wielu lat w rankingach na całym świecie zajmują czołowe miejsca jako jedno z najzdrowszych warzyw.
Bataty, niegdyś egzotyczne, dzisiaj są dostępne w każdym supermarkecie na stoisku z warzywami.
Stanowią cenne źródło składników odżywczych ( zdecydowanie więcej niż białe ziemniaki ) i witamin: szczególnie A, C czy witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Bataty to również dobre źródło błonnika, miedzi, magnezu, potasu czy żelaza. Bataty bogate są w węglowodany złożone dzięki czemu nasycą nas na długi czas oraz są doskonałym źródłem beta-karotenu.
Posiadają niski indeks glikemiczny ( gotowane na poziomie 46, pieczone 94 ), dlatego ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność.
Wykazują właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, obniżają ryzyko chorób serca i korzystnie wpływają na nasz wzrok.
Frytki z batatów – przygotowanie:
Frytki z batatów są tanią i zdrową propozycją dla łasuchów, którzy tęsknią za frytkami smażonymi w głębokim oleju. Bataty posiadają nieco innych smak i odpowiednio przyprawione – zagoszczą na Twoim stole na długo. A do tego są bardzo, bardzo zdrowe!
Składniki na frytki z batatów:
- 2 bataty
- sól i pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- wędzona papryka
Frytki z batatów – przepis:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół.
2. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na frytki.
3. Frytki ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i wędzona papryką.
4. Piec do miękkości – ok 20 min.
Frytki z batatów – przepis w formie wideo, obejrzyj jak przygotować.
Autorka przepisu: Konstancja Wdzięczna-Gaborska
Przepis pochodzi z bloga: Atlas Smaków
Nie przegap nowych, inspirujących przepisów.
Polub Facebooka autorki: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
Zajrzyj na blog: http://atlassmakow.blogspot.com/