Przepis na zdrowe, puszyste, niskokaloryczne ciasto, które zasmakuje całej rodzinie. Łączy smak kokosa, owoców i kakao.
Brownie z kremem malinowym może być zdrową propozycją na niedzielny deser lub zaskoczyć Twoich gości podczas domowych uroczystości, takich jak urodziny czy spotkania z przyjaciółmi.
Przepis przypadnie do gustu zwłaszcza osobom, które chcą schudnąć, uprawiają zdrowy tryb życia, ale też nie potrafią sobie czasem odmówić pysznych słodkości.
Brownie z kremem malinowym – składniki:
Na ciasto:
- 200 g puree z owocowego (np. z jabłek lub 2 takie pojemniczki)
- 100 g mąki kokosowej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (gf)
- 50 g kakao
- 2 łyżki pasty kokosowej
- 150 g ksylitolu
- 400 ml mleka (u nas roślinne ryżowe)
Na krem:
- miseczka malin
- roślinny słodzik do smaku (u nas syrop z agawy)
- 2 gęste części z puszki mleczka kokosowego (lub w wersji nie wegańskiej ok 300 ml kremówki)
Brownie z kremem malinowym – sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (program góra-dół).
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu, zmiksować na gładkie ciasto.
- Tortownicę o średnicy 20 cm, posmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do przygotowanej tortownicy wlać ciasto.
- Piec ok 40-50 minut.
- Wystudzić.
- Mleczko kokosowe lub kremówkę (uprzednio schłodzone przez minimum 12 h w lodówce) ubić na sztywno, dodać maliny i syrop z agawy (do smaku), wymieszać razem na gładką masę (maliny można uprzednio zblendować i przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek).
- Masę wykładać na wystudzone ciasto (brownie powinno pięknie opaść, więc polecam wypełnić cały środek ciasta masa malinową).
- Na wierzchu ułożyć świeże maliny do dekoracji świeże maliny.
- Przechowywać w lodówce.
Autorka przepisu: Joanna Graczyk
Podobał Ci się ten przepis? Więcej ciekawych, inspirujących i zdrowych propozycji znajdziesz na blogu: http://cotakpachnie.com.pl/
Sprawdź też Facebooka! https://www.facebook.com/cotakpachnie/
Blog z przepisami wegańskimi, wegetariańskimi, bez glutenu, zbędnej chemii i konserwantów.
Obejrzyj przepis na blogu autorki.