Dzisiaj czas na naturalny, smaczny budyń. Bez białego cukru i konserwantów.
Składniki, których potrzebujemy:
- 100 ml mleka
- 200 ml twarogu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- dwie łyżeczki kakao naturalnego –
- dwie łyżeczki miodu
- 1 banan
- tak z 200 gram płatków owsianych –
- przeróżne orzechy, migdały, kokos, żurawiny, rodzynki – to co lubimy najbardziej
Budyń – przygotowanie
Generalnie trzeba mieć szczęście żeby wyszedł, bo franca się nie zawsze fajnie ścina. Wymaga trochę uwagi, nie polecam nie oglądania serialu w trakcie przygotowywania:) Jednak do rzeczy:
- W garnuszku powoli i delikatnie podgrzewamy mleko.
- Gdy będzie już bardziej niż letnie dodajemy oliwę z oliwek, miód i kakao (koniecznie w takiej kolejności – kakao się szybciej rozpuści).
- Grzejemy, aż zawrze.
- W międzyczasie do blendera wrzucamy twaróg, banan i płatki owsiane, względnie orzechy ale to zależy jak kto lubi – rozdrobnione czy nie. Do tego można dodać migdały, a nawet kokos!
- Gdy mleko się zagotuje czym prędzej wlewamy do blendera i póki jest gorące zaczynamy miksować – polecam minimum minutę.
- Jak wszystko pójdzie super wyjdzie nam super słodka, zdrowa, dietetyczna papka.
- Dekorujemy płatkami, bakaliami lub czym tam chcemy (byle zdrowo, żadnych ciasteczek, wafelków i tak dalej!!) i wcinamy aż nam się uszy trzęsą 😀
A tak to wyglądało u mnie na świeżo:
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]