Kolejny zestaw przepisów na domowe lody. W tym tekście znajdziecie wskazówki jak przygotować lody z mango, z brzoskwini i pomarańczy oraz z truskawek. Znajdziecie tu również niespodziankę – ciasteczkowe lody! Już teraz sprawdźcie czym one są!
1. Szaleństwo z mango
Porcje: 3 do 4
Składniki:
- 375 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2½ mrożonego mango
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i wymieszaj, aż zgęstnieją i nabiorą formę kremu.
2. Podawaj natychmiast.
Wartości odżywcze (w porcji): 93 kcal, 4 g białka, 17 g węglowodanów, 2 g błonnika, 16 g cukrów, 1,5 g tłuszczu, 15 mg sodu
2. Brzoskwiniowo-pomarańczowy
Porcje: 2 do 3
Składniki:
- 180 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czysta
- 200 dag mrożonych brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i wymieszaj, aż zgęstnieją i nabiorą formy kremu.
2. Zamróź na co najmniej 4 godziny.
Wartości odżywcze (w porcji): 199 kcal, 1 g białka, 39 g węglowodanów, 1 g błonnika, 37 g cukrów, 10,5 g tłuszczu, 13 mg sodu
3. Truskawkowy krem
Porcje: 2 do 3
Składniki:
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 200 dag mrożonych truskawek
Sposób przygotowania:
1. Do zmiksowanych składników dodaj syrop klonowy i truskawki, a także śmietanę.
2. Podawać natychmiast lub zamrozić.
Wartości odżywcze (w porcji): 154 kcal, 2g białka, 8 g węglowodanów, 2 g błonnika, 5 g cukrów, 26,5 g tłuszczu, 9 mg sodu
4. Solony karmel
Porcje: 3 do 4
Składniki:
- 125 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 10 mlecznych kostek lodu
- 1 zamrożony banan
- 6 pestek daktyla
- ¼ łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania:
1. Pierwsze cztery składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania konsystencji kremu. Dodaj daktyle i sól morską.
2. Podawać natychmiast lub zamrozić.
Wartości odżywcze (w porcji): 203 kcal, 4 g białka, 44 g węglowodanów, 3 g błonnika, 38 g cukrów, 4 g tłuszczu, 134 mg sodu
5. Ciasteczkowe lody
Porcje: 3 do 4
Składniki:
- 200 dag orzechy nerkowca
- ¼ łyżki syrop klonowy
- 250 ml świeżego soku z cytryny
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli morskiej
- 2 łyżki wiórków czekoladowych
Sposób przygotowania:
1. Orzech nerkowca wymocz w wodzie przez noc. Następnie opłucz i osusz.
2. Zmiksuj składniki lodów w blenderze i wymieszaj do powstania konsystencji kremu.
Wartości odżywcze (w porcji): 347 kcal, 8 g białka, 34 g węglowodanów, 1 g błonnika, 17 g cukrów, 29,5 g tłuszczu, 41 mg sodu
Źródło: http://www.prevention.com/