Jabłka oprócz tego, że świetnie smakują chronią przed zawałami, zaparciami, wzmacniają szkliwo naszych zębów oraz ułatwiają odchudzanie. Są źródłem witaminy A, C, E i K oraz substancji takich jak potas, żelazo czy magnes. Kto jeszcze się waha niech koniecznie wpisze dania zawierające ten owoc do swojego menu.
1. Jabłko pieczone w piekarniku I
Składniki:
- jabłka – koniecznie ze skórką
Sposób przygotowania:
- Jabłka ułożyć na formie, włożyć do nagrzanego o temp. 180-200°C piekarnika,
- piec od 25- 40 minut- długość pieczenia zależy od wielkości jabłka.
Porada:
aby zachować ładny kształt jabłka, trzeba zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka. Zapobiegnie to ich pękaniu i zniekształcaniu w czasie pieczenia.
Porada:
przed upieczeniem odciąć górę jabłka ,wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i w to miejsce włożyć np. malin jagody, przykryć odciętą górą i zapiec .
2. Jabłko pieczone w piekarniku II
Składniki:
- jabłka – koniecznie ze skórką
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Jabłka zawinąć w folię ,włożyć do nagrzanego o temp. 180-200°C piekarnika,
- piec od 25- 40 minut- długość pieczenia zależy od wielkości jabłka. Metoda ta pozwala zachować soki z jabłka (nie wypłyną do formy), jednak dużo stracimy na smaku jak i wyglądzie jabłka.