Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Zielnik » Szałwia – naturalny dopalacz
Szałwia pomaga przy leczeniu wielu różnych schorzeń
Szałwia lekarska to obowiązkowa pozycja w Twojej domowej apteczce

Szałwia – naturalny dopalacz

Każdy z nas kojarzy szałwię z naparem, którym przepłukujemy bolące gardło lub jamę ustną po zabiegach stomatologicznych. Ale tak naprawdę to tylko jedno z wielu zastosowań szałwii.

W starożytności i średniowieczu szałwię uważano za cudowny lek przeciw wszelkim schorzeniom. Na południu Europy nazywano ją „świętym zielem”. Wierzono również, że przedłuża życie: tego kostucha nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie. Natomiast druidzi leczyli szałwią nawet paraliż i epilepsję.

Dzisiaj wiemy już dokładnie, że szałwia zawdzięcza swoje dobroczynne działanie szeregowi licznych związków aktywnych. Wśród nich witaminy – A, C, witaminy z grupy B, PP, a także minerały – wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo. Ponadto szałwia obfituje w lotne olejki zawierające cyneol, pimen, tujon i kamforę oraz fito związki (kwas rozmarynowy, kamfora, taniny i flawonoidy).

Lecznicze właściwości szałwii

Liście szałwii pomagają w leczeniu schorzeń, dolegliwości i zapobieganiu różnym chorobom:

  • Leczenie stanów zapalnych – dzięki zawartości olejków eterycznych i garbników, szałwia ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antyseptyczne. Z tego podowu często wykorzystuje się ją do leczenia krwawiących dziąseł, bólu gardła, zapalenia migdałków, kataru i gorączki oraz trudno gojących się ran.
  • Leczenie problemów żołądkowych –  szałwia łagodzi  bóle brzucha, kolkę brzuszną, skurcze jelit, niestrawność oraz wzdęcia, zapobiega powstawaniu gazów jelitowych. Działa również rozkurczowo i wspomagająco przy zaburzeniach w pracy wątroby.
  • Łagodzi kobiece dolegliwości – szałwia jest skuteczna w leczeniu kobiecych przypadłości niezależnie od wieku, pomaga zarówno przy bolesnych i nieregularnych miesiączkach jak i przy nieprzyjemnych  objawach menopauzy. Zawarte w szałwii fitoestrogeny (związki roślinne naśladujące działanie hormonów – estrogenów) pomagają regulować bolesne, obfite miesiączki, natomiast w okresie menopauzy łagodzą uderzenia gorąca i nocne poty. Szałwia wypijana wieczorem pomaga się wyciszyć, zmniejszenia wahania nastroju i ułatwia zasypianie.
  • Poprawia funkcje umysłowe – szałwia ma właściwości usprawniające funkcje umysłowe, pamięć i zdolność koncentracji, pomaga również utrzymać czujność mózgu, spowalniając np. rozwój choroby Alzheimera. Zaleca się wypijać napar z szałwii w czasie przygotowań np. do egzaminów – oprócz zwiększenia koncentracji, szałwia koi nasze nerwy, zmniejsza napięcie, poprawia samopoczucie i niweluje zmęczenie.
  • Pielęgnuje włosy – regularne stosowanie płukanek z szałwii to zdrowe, lśniące włosy i odżywiona skóra głowy. Szałwia poprawia krążenie krwi i przyspiesza porost włosów, stosuje się ją także w kuracjach przeciwdziałających przedwczesnemu siwieniu i wypadaniu włosów. Mocny napar z liści szałwii zwalcza łupież i pomaga ograniczyć przetłuszczanie się włosów.
  • Pielęgnuje skórę – kosmetyki zawierające olejki lub wyciągi z szałwii opóźniają procesy starzenia się, zapobiegając tworzeniu się zmarszczek, regenerują komórki skóry. Ze względu na działanie antyseptyczne działają również leczniczo na skórę problemową: zmniejszają wypryski, łagodzą trądzik, minimalizują objawy łuszczycy i grzybicy, a także regenerują popękaną i zmienioną chorobowo skórę.

Szałwia w kuchni

Zwyczajowo szałwię w kuchni stosujemy jako herbatkę, którą zaparza się po tłustym i ciężkostrawnym posiłku, co znakomicie wpływa na trawienie, obniża poziom cukru we krwi, korzystnie działa na wątrobę.

Ale szałwię można również stosować jako przyprawę. Nadaje ona wtedy potrawom słodki, ciepły i ziemisty smak. Dobrze komponuje się z tymiankiem, bazylią czy rozmarynem. Idealnia nadaje się do marynowania tłustych mięs, dzięku czemu dłużej zachowują one świeżość, a potrawa nie jest tak bardzo ciężkostrawna. Z tego samego powodu warto dodawać ją do dań zawierających groch,kapustę lub tłuste ryby.

Szałwię, jako przyprawę należy jednak używać z umiarem, jeśli trochę przesadzimy – potrawa będzie zbyt gorzka.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Czosnek niedźwiedzi możesz zakisić lub wysuszyć

Czosnek niedźwiedzi – odtruwa i pomaga

Czy istnieje zioło, które jest tak smaczne jak czosnek, ale nie pozostawia nieprzyjemnego oddechu? Tak, …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o