Wydaje się, że przepis ten całkowicie wyginął i odszedł w zapomnieie, a szkoda, bo zupa marchewkowa, jest oryginalnym, pełnym witamin i lekkostrawnym pomysłem na obiad.
Podajemy bardzo prosty przepis, dzięki któremu każdy będzie mógł ją przygotować dosłownie w kilka chwil.
Jeżeli jednak chcemy komuś zrobić niespodziankę – warto go zapytać, czy lubi tego typu eksperymenty, gdyż zupa ma naprawdę charakterystyczny smak i nie wszystkim musi przypaść do gustu.
Zupa marchewkowa – składniki:
- 2 duże marchewki
- 1,5 l wody
- 4 średnie ziemniaki
- łyżka masła
- sól
- pieprz do smaku
http://stopnadwadze.pl/odzywianie/przepisy-odzywianie/zupy/
Sposób przygotowania:
- Marchew zetrzeć na drobnej tarce.
- Ugotować marchew w litrze wody.
- Gdy marchew jest miękka, zrobić z masła i połowy łyżki mąki zasmażkę.
- Wlać do zupy i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki ugotować osobno i potłuc.
- Tłuczone ziemniaki dodajemy do zupy.
Zobacz inne przepisy na zupy.