Przepis na zupę cebulową – wegetariańską, bez mięsnego wywaru, prostą i szybką w przygotowaniu. Zupa jest pełna odżywczych składników i witamin.
Składniki:
- seler,
- pietruszka
- marchew
- cebula
- por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- 4 cebule
- 1 ząbek czosnku
- suszony imbir
- gałka muszkatołowa
- tymianek suszony
- liść laurowy
- sok z cytryny (wyciśniętej)
- sól, pieprz
Zupa krem z cebuli – przygotowanie
- Z warzyw ugotować wywar, przecedzić.
- Czosnek obrać i pokroić w drobna kostkę.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Na patelni ( ceramicznej grillowej podsmażyć przez minutę pokrojony czosnek, następnie wrzucić cebule.
- Dodać sok z cytryny. Pamiętaj, by cytrynę wycisnąć samodzielnie.
- Odrobinę posolić.
- Udusić cebulę do miękkości pod przykryciem przez około 8 minut, mieszając co jakiś czas.
- Połączyć cebule z ugotowanym wywarem.
- Dodać odrobinę startej gałki, tymianek, liście laurowe, gotować przez chwilę.
- Po ugotowaniu wyjąć listki laurowe, resztę zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem.
Zupa krem z cebuli jest potrawą zalecaną w diecie warzywno-owocowej.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]