Jak przyrządzić zdrowe naturalne masło jeśli nie przepadam za awokado? Jakie ma właściwości?
Dla osób odchudzających, dbających o linię czy dużo trenujących zaraz po maśle z awokado jest masło z orzechów arachidowych. Jest idealne na słono i słodko.
Spożywając masło orzechowe, dostarczamy organizmowi potrzebne składniki odżywcze, witaminy, minerały oraz cenne białko zawarte w orzechach. Poza tym jest bardzo smaczne i zaspokaja potrzebę podjadania niezdrowych słodyczy oraz słonych przekąsek.
Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, chroni nas przed chorobami serca oraz widocznie, korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu i usprawnia jego funkcjonowanie.
Udowodniono ponadto, że zjadanie małych porcji masła orzechowego pięć razy w tygodniu może, nawet o połowę, obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca. Należy jednak pamiętać, że najlepsze masło orzechowe to takie, z jak największą zawartością orzechów.
Przepis na masło orzechowe:
Składniki:
- 500 g orzechów arachidowych
- łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
- opcjonalnie sól himalajska
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Smacznego!