Przedstawiamy przepisy. Pomidory wzmacniają odporność i procesy trawienne. Ponadto zapobiegają zawałom i miażdżycy. Z kolei ogórki utrzymują nawodnienie naszego organizmu, usuwają toksyny i przynoszą ulgę przy poparzeniach słonecznych. Są to trzy przepisy, które na stałe powinny zagościć w naszej diecie ze względu na bogatą zawartość wielu witamin. Znajdziecie tu surówkę z pomidorów, ogórka kiszonego i marchewki.
1. Surówka z pomidorów, bazylii i czosnku – przepis.
Składniki:
- pomidor
- zielona bazylia
- czosnek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidor pokroić w dosyć dużą kostkę.
- Bazylię poszatkować.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku lub b. drobno poszatkować.
- Składniki połączyć, doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
2. Surówka z ogórka kiszonego i cebuli – przepis.
Składniki:
- ogórek kiszony
- cebula
- pieprz
- zielona cebula – ewentualnie
Sposób przygotowania:
- Ogórek kiszony pokroić w plastry.
- Cebulą poszatkować w drobną kostkę.
- Plastry ogórka posypać cebulą, popieprzyć.
- Dodatkowo można posypać pokrojoną zieloną cebulą.
Porada: jeśli smak świeżej cebuli jest zbyt intensywny, przed dodaniem do ogórka można sparzyć ją – położyć na sicie i przelać wrzącą wodą.
3. Surówka z marchwi tartej z chrzanem – przepis.
Składniki:
- marchew
- chrzan
Sposób przygotowania:
- Marchew obrać, zetrzeć „na puch” na drobnej tarce.
- Dodać chrzan- ilość wg smaku.