Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Porady » Gotowanie na parze – z czym to się je?
P czym warto wiedzieć, gotując na parze?
Niesamowite zalety gotowania na parze.

Gotowanie na parze – z czym to się je?

Wśród wielu miłośników gotowania pokutuje przeświadczenie, że to, co zdrowe równa się niesmaczne. Smażone mięsa, grillowane przysmaki, zawiesiste sosy i aromatyczne gulasze to one najszybciej znikają z półmisków. W opozycji do nich plasują się – często nielubiane – zdrowe posiłki gotowane na parze, które dedykuje tylko małym dzieciom. Czy jednak rzeczywiście jedzenie z parowaru musi być niesmaczne? Nic bardziej mylnego.

Choć na rynku pojawiło się wiele urządzeń przeznaczonych do gotowania na parze to ciągle obserwujemy trend, który pokazuje, że posiadaczami tych urządzeń staja się osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia lub właśnie zaczynają swój bój o piękniejszą sylwetkę. Pozostali skuszeni promocyjną ceną urządzenia i widokiem wyrzeźbionych ciał – zaczynają z niego korzystać by zaraz potem wstawić je do pudełka i schować w piwnicy. Jak przezwyciężyć ten słomiany zapał? Oto kilka argumentów, które przemawiają za tym, by jeść zdrowo, ale i smacznie.

1.Przede wszystkim – zdrowiej!

Tradycyjne metody obróbki cieplej – gotowanie, smażenie, duszenie lub pieczenie sprawiają, że przygotowywane potrawy tracą swoje naturalne walory odżywcze. Gotowanie na parze jest zdrowsze, ponieważ pożywienie zachowuje witaminy i wartości odżywcze. Proces gotowania odbywa się tylko przy udziale pary wodnej, dlatego minerały i inne składniki nie są wypłukiwane i odcedzane razem z wodą. Posiłki zachowują także swój naturalny smak i intensywny kolor.

2. W zdrowym ciele, zdrowy duch

Gotowanie bez użycia tłuszczu oznacza spożywanie mniejszej ilości kalorii, a co za tym idzie – spadek wagi ciała. Gotując nie musimy dodawać soli, gdyż potrawy będą naturalnie słone.

Spożywanie dużej ilości słonych potraw sprawia, że woda zatrzymuje się w organizmie i trudniej zrzucić jest zbędne kilogramy. Wszystko to sprawia, że gotowanie na parze sprzyja racjonalnemu, zdrowemu żywieniu, chroniąc od męczącej głodówki, która prowadzi do efektu jojo. Zdrowe posiłki pozwalają schudnąć bez drastycznego ograniczania ilości spożywanych potraw.

3.Czy tylko warzywa?

Wielu przeciwników gotowania na parze przekonuje, że warzywami nie da się najeść, albo to mało treściwy posiłek. Jednak mimo tej obiegowej opinii – posiłki przyrządzane na parze to nie tylko warzywa i zdrowa zielenina. To często świetne kompozycje mięs, które przyprawione jedynie ziołami – rozmarynem lub bazylią zachowują walory odżywcze, nie tucząc.

Do parowaru idealnie sprawdzi się delikatne mięso z kurczaka, indyka lub jagnięcina. Wyśmienicie wyjdą także ryby. Można je udekorować kompozycją z brokułów, kalafiora lub białych szparagów.

4.Prostota i łatwość przygotowywania posiłków

Aby przyrządzić dania gotowane na parze nie trzeba być mistrzem kulinarnym. Aby ugotować poszczególne składniki należy jedynie ustawić odpowiedni czas i pokroić warzywa lub mięso na drobniejsze elementy, tak by nie nie były twarde. Kilka oddzielnych pojemników ułożonych warstwowo sprawia także, że w jednym czasie przygotujemy marchewkę, różyczki kalafiora i aromatyczną pierś z kurczaka. Dzięki dołączonej do urządzenia miseczce – łatwo ugotuje się sypki ryż. Przygotowywanie pełnego posiłku nie będzie trwało długo.

Warto pamiętać, że zdrowy posiłek dostarczy nie tylko niezbędnej energii dla naszego organizmu, ale także sprawi, że będziemy lepiej się czuli.

Artykuł został przygotowany przy współpracy ze sklepem RTV EURO AGD.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Kto powinien wybrać dietę bezglutenową?

Nietolerancja glutenu – częsta choroba czy chwyt sprzedażowy dla produktów „gluten free”?

W mediach coraz częściej pojawiają się informacje na temat występowania nietolerancji glutenu wśród dzieci i …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o