Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Szejki, koktajle, napoje i drinki » Zakwas buraczany do picia
Zakwas buraczany ukisisz bardzo szybko - w kilka dni.
Przepis na sok z buraków, który nadaje się zarówno do picia jak i zakwaszania barszczu.

Zakwas buraczany do picia

Choć może się to wydać nieco dziwne, możemy przygotować zakwas buraczany, który nadaje się do… picia. To potężna dawka witamin!

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z chleba razowego (opcjonalnie, dla szybszego zakiszenia)
  • 2 litry przegotowanej, zimnej wody
  • odrobina soli kamiennej

Przygotowanie:

W szklanym słoju lub kamiennym garnku zalać buraki, przykryć np. gazą i trzymać w ciepłym miejscu.

Możemy włożyć skórkę chleba razowego – wtedy zakwas szybciej się zakisi. Jeśli włożyliśmy skórkę, wyjmujemy ją po 2 dniach.

Zakwas kisi się około 3-5 dni. Po tym czasie przecedzamy zakwas, przelewamy do słoików i możemy trzymać w lodówce przez kilka dni.

Używamy do picia i zakwaszania barszczu.

Zakwas pijemy z proporcji:3/4 szklanki zakwasu i ¼ szklanki wody.

Możemy dodać zioła np. majeranek, zmielony kminek, pieprz , czosnek – to już w zależności od naszego gustu.

Uwaga: dobrze jest włożyć skórkę z chleba do gazy lub papierowej torebki do zaparzania herbaty- będzie łatwiej usunąć ją w całości po kilku dniach.

Picie zakwasu buraczanego jest wskazane w diecie oczyszczająco-warzywnej dr Dąbrowskiej.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

koktajl zielone nawilżenie

Zielone nawilżenie – ogórkowy koktajl z nutką orzeźwiającej mięty

Idealny w upalne dni, aby odżywić i nawilżyć organizm od wewnątrz! Przeczytaj też: Chcesz szybko …

12
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
ka5iaAlinaUlaKrystyna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Zbyszek Kusowski
Gość
Zbyszek Kusowski

Robię zakwas od wielu lat, ale… na dwa kilo buraków daję pokrojone w plasterki 200 g selera korzeniowego i po 150 g pietruszki (korzenia) i marchwi! To co powstaje, do niezwykle smaczny napój buraczany ze smakiem klasycznych jarzyn! Wypijam co dwa dni szklankę (dodaję 1/3 wody żywieckiej bez gazu)!

Krystyna
Gość
Krystyna

Zbyszku, robiłam identyczny, jak Ty. Do barszczu jest super, do picia – wstręcizna!

annika
Gość
annika

witam.! ja dodaję jeszcze odrobinę drozdzy ;jwychodzi z tego pyszny napój gazowany który skusi nawet dziecko-niejadka ; doskonale podnosi hemoglobinę ))

Krystyna
Gość
Krystyna

Robiłam taki zakwas w różnych wersjach (chodzi o dodatki, przyprawy), jak byłam w trakcie chemioterapii. Do zupy jest super, ale do picia? Jest tak wstrętny, że powiedziałam sobie, że wolę umrzeć, niż pić to paskudztwo!

Alina
Gość
Alina

Krystyna ,chyba trochę przesadzasz 🙂 Piłam różne wersje ale uważam ,ze z ilością nie można przesadzać i lepsza jest wersja rozcieńczona wodą 🙂

ka5ia
Gość
ka5ia

Warto wiedziec, że buraki należy dobrze wymyc, ale nie obierac. Skórka chleba pieczonego na zakwasie jest ok, ale po co zasmiecac drożdzami?