Kawa po turecku to mocny, gęsty, czarny napój o intensywnym smaku, pochodzący z kultury Wschodu. Jest on zazwyczaj podawany jako bardzo gorący i bardzo słodki roztwór. Jak przygotować prawdziwą kawę po turecku? Parząc ją w domu, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na sposób wytwarzania pianki.
Parzenie kawy po turecku to cały tradycyjny rytuał. Technika przygotowywania tej kawy bardzo różni się od tradycyjnych sposobów robienia tego napoju, jakie znamy w Europie.
Bardzo ważne w jej parzeniu jest naczynie. Powinien to być mosiężny lub metalowy tygielek z długim uchwytem, kształtem przypominający mały dzbanek. Nie mniejsze znaczenie ma sposób rozdrobnienia kawy, temperatura napoju oraz przyprawy potrzebne do dodania mu smaku.
Sztuka wytworzenia puszystej kawowej pianki
Na samym początku zaopatrujemy się w gotową kawę w proszku lub samodzielnie mielimy ziarna ulubionego gatunku do tej postaci. Dzięki temu kawa będzie bogata w smak i aromat. W niektórych młynkach można ustawiać opcje mielenia i dostosować stopień rozdrobnienia ziaren do naszych potrzeb.
Kiedy mamy już pożądaną mieszkankę, bierzemy się za przygotowanie napoju. Wlewamy do naczynia wodę i dodajemy do niej kawę w proporcji 2 do 1, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że jedną z podstawowych zasad jest niedopuszczenie do zagotowania roztworu.

Czekamy jedynie na wytworzenie się odpowiedniej pianki. Dlatego naczynie trzymamy na ogniu tylko tak długo, aż na powierzchni wytworzy się brązowa, puszysta pianka, a poziom kawy podniesie się i zacznie się zbliżać do górnej krawędzi naczynia.
Kawa po turecku musi być słodka, dlatego kiedy napój zbliży się do punktu wrzenia, dodajemy do niego cukier. Tradycyjnie powinno być go tyle samo, co kawy, ale możemy poczynić w tym względzie małe odstępstwo i zdecydować się tylko na kilka łyżeczek.
Dla podkreślenia smaku można dodać również szczyptę kardamonu bądź cynamonu, kilka goździków, otartą skórkę z pomarańczy lub inne dodatki i przyprawy. Jak można ciekawie zmienić smak kawy za pomocą dodatków, przeczytamy na przykład na stronie przepisynakawe.pl. Na koniec zdejmujemy kawę z ognia.
Jeżeli chcemy uniknąć wydłubywania fusów spomiędzy zębów, przed podaniem kawy wlejmy do naczynia małym strumieniem odrobinę zimnej wody – dzięki temu osad opadnie na dno.
Jak podajemy kawę po turecku?
Kawę po turecku tradycyjnie podaje się w małych, uprzednio podgrzanych filiżankach wraz z tygielkiem, tak by można było stale dolewać sobie świeżej kawy.
Do takiego napoju dobrze pasują bakalie, takie jak orzechy czy suszone owoce, słodkie pianki, żelowe cukierki, lody, ciasto typu baklava bądź francuskie, a także faworki i wszelkie ciastka miodowe lub kajmakowe.
Mmm, aż nabrałam ochoty na kawę!