Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Pomysły na śniadanie i kolację » 3 pomysły na zdrowe śniadanie #2
Dzięki tym przepisom, Twoje śniadanie będzie zdrowe i pożywne.
Trzy oryginalne przepisy na zdrowe i smaczne śniadanie.

3 pomysły na zdrowe śniadanie #2

Wśród kolejnej porcji przepisów (pomysłów) na zdrowe i pożywne śniadanie znajdziecie: sałatkę z rukolą (świetnie w smaku komponuje się wingorono i ser feta), pomidory z mozarellą (szybko, klasycznie i smacznie) oraz pomidorową pastę z soczewicy (oryginalny, ale bardzo smaczny przepis).

Pamiętaj, że śniadanie to bardzo ważny posiłek – unikaj marketingowych chwytów, które wmawiają Ci, że najlepsza jest chleb z popularnym musem czekoladowym lub płatki fit.

Stawiaj na zdrowe, ale pożywne i pełnowartościowe posiłki, które naładują Cię energią na cały dzień!

1. Sałatka z rukolą, winogronem serem feta i orzechami, grzanki 215kcal

Składniki:

  • Chleb graham 50g 2 kromki
  • Miód 5g 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny 3g 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie bez łupinek 12g 4 sztuki
  • Rukola 50g 1 garść
  • Ser Feta 15g 1 plaster
  • Winogrona różowe 20g 5 sztuk

Sposób przygotowania: Rukole rozłożyć na talerzu, pokroić ser w kostkę, a winogrona przekroić na pół. Posypać sałatę winogronem, serem oraz orzechami. Skropić octem balsamicznym i polać miodem. Pieczywo opiec w tosterze lub piekarniku.

2. Pomidory z mozzarellą i bazylią, pieczywo, owoc 290kcal

Składniki:

  • Jabłko 220g 1 duża sztuka
  • Pomidor 200g 1 duża sztuka
  • Ser mozzarella 30g 2 plastry
  • Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka
  • Bazylia świeża 6g 2 łyżeczki
  • Chleb graham 30g 1 kromka

Sposób przygotowania: Pomidora pokroić w plastry. Podawać z mozzarellą, oliwą i bazylią.

Na stopnadwadze.pl znajdziesz ofertę poradni dietetycznej online!
Zapisz się do poradni dietetycznej online!

3. Pomidorowa pasta z soczewicy na pieczywie 400kcal

  • Chleb graham 60g 2 kromki
  • Czosnek 5g 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy 5g 1 łyżeczka
  • Przyprawa bazylia 3g 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony 2g 1 szczypta
  • Soczewica  czerwona nasiona 60g 4 łyżki
  • Sól 2g 1 szczypta

Sposób przygotowania: Soczewicę gotować około 7 minut aż do miękkości, odcedzić. Następnie przełożyć do miski i dodać przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Następnie całość wymieszać. Podawać z pieczywem.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

O autorze - Adrianna Łojek

Adrianna Łojek
Dietetyk, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi własną poradnię dietetyczną w Mysłowicach gdzie pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami jak i z niedowagą, zajmuje się również specjalistycznym żywieniem w jednostkach chorobowych. Promuje zdrowe i racjonalne odżywianie, wierzy, że dzięki temu można ochronić się przed wieloma chorobami i dolegliwościami oraz poprawić swoje samopoczucie na co dzień.

Sprawdź też

Propozycja dań na brunch

Zdrowe drugie śniadanie, czyli 5 inspirujących pomysłów na brunch!

Dbasz o pożywne śniadanie i pełnowartościowy obiad, ale w trakcie dnia brak ci czasu na …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o