Wśród kolejnej porcji przepisów (pomysłów) na zdrowe i pożywne śniadanie znajdziecie: sałatkę z rukolą (świetnie w smaku komponuje się wingorono i ser feta), pomidory z mozarellą (szybko, klasycznie i smacznie) oraz pomidorową pastę z soczewicy (oryginalny, ale bardzo smaczny przepis).
Pamiętaj, że śniadanie to bardzo ważny posiłek – unikaj marketingowych chwytów, które wmawiają Ci, że najlepsza jest chleb z popularnym musem czekoladowym lub płatki fit.
Stawiaj na zdrowe, ale pożywne i pełnowartościowe posiłki, które naładują Cię energią na cały dzień!
1. Sałatka z rukolą, winogronem serem feta i orzechami, grzanki 215kcal
Składniki:
- Chleb graham 50g 2 kromki
- Miód 5g 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny 3g 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie bez łupinek 12g 4 sztuki
- Rukola 50g 1 garść
- Ser Feta 15g 1 plaster
- Winogrona różowe 20g 5 sztuk
Sposób przygotowania: Rukole rozłożyć na talerzu, pokroić ser w kostkę, a winogrona przekroić na pół. Posypać sałatę winogronem, serem oraz orzechami. Skropić octem balsamicznym i polać miodem. Pieczywo opiec w tosterze lub piekarniku.
2. Pomidory z mozzarellą i bazylią, pieczywo, owoc 290kcal
Składniki:
- Jabłko 220g 1 duża sztuka
- Pomidor 200g 1 duża sztuka
- Ser mozzarella 30g 2 plastry
- Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka
- Bazylia świeża 6g 2 łyżeczki
- Chleb graham 30g 1 kromka
Sposób przygotowania: Pomidora pokroić w plastry. Podawać z mozzarellą, oliwą i bazylią.
3. Pomidorowa pasta z soczewicy na pieczywie 400kcal
- Chleb graham 60g 2 kromki
- Czosnek 5g 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka
- Przecier pomidorowy 5g 1 łyżeczka
- Przyprawa bazylia 3g 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony 2g 1 szczypta
- Soczewica czerwona nasiona 60g 4 łyżki
- Sól 2g 1 szczypta
Sposób przygotowania: Soczewicę gotować około 7 minut aż do miękkości, odcedzić. Następnie przełożyć do miski i dodać przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Następnie całość wymieszać. Podawać z pieczywem.