Jeśli lubicie kawę z mlekiem, w kawiarni zamawiacie latte lub latte macchiato, to zdecydowanie powinnyście nabyć spieniacz do mleka. To małe urządzenie pozwoli wam w domowych warunkach cieszyć się pysznymi deserami opartymi na połączeniu mlecznej pianki i pobudzającej kawy. Oto kilka przepisów, dzięki którym samodzielnie sporządzisz desery kawowe jak w kawiarni.
1. Przyrządzenie mleka ze spieniaczem
Na początek kilka wskazówek i sztuczek dotyczących spieniania mleka za pomocą spieniacza. Mleko powinno być zimne. Do spieniania używamy metalowego dzbanuszka z dzióbkiem, który ułatwia przelewanie. Dobrą metodą jest również schłodzenie dzbanuszka i spienianie pojedynczej porcji mleka, to znaczy przeznaczonej na jedna filiżankę czy szklankę.
Mleko spieniamy aż do uzyskania gładkiej, kremowej postaci. Jeśli powstały duże bąbelki, to można energicznie zakręcić dzbanuszkiem lub kilka razy uderzyć nim o brzeg blatu – powinny wtedy zniknąć.
2. Mrożone cappuccino
To świetny napój na upalne dni. Łączy pobudzającą moc kawy i chłodzi dzięki zawartości kostek lodu. Do jego przygotowania potrzebujemy: espresso, spienionego mleka, 4 rozkruszonych kostek lodu, kakao, cynamon lub drobno mielona kawa do dekoracji.
Przygotowane wcześniej espresso chłodzimy w lodówce, a potem wlewamy do wysokiej szklanki. Następnie dodajemy pokruszony lód. Na górę nakładamy mleczną piankę i obsypujemy ją wybraną posypką.
3. Frappe
Przygotowanie prawdziwego frappe jest dziecinnie proste. Podstawowa wersja składa się jedynie z kawy, wody, lodu i ewentualnie cukru. Mieszamy kawę z odrobiną zimnej wody i mieszamy za pomocą spieniacza. Stopniowo dodajemy więcej wody, a na koniec dorzucamy kostki lodu.
Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań. Ten podstawowy przepis można modyfikować na wiele sposobów – dodać syrop smakowy lub mleczną piankę na wierzch. Dobrze sprawdzi się również bita śmietana.
4. Mrożona kawa czekoladowo-miętowa
Znów coś na gorące popołudnie. Przygotuj dwie porcje espresso, lody miętowe z kawałkami czekolady, mleko oraz miętowy syrop. Mleko spień razem z syropem. Do wysokiej szklanki wrzuć na dno jedną lub dwie kulki lodów, zalej je kawą, a na górze ułóż porcję miętowo-mlecznej pianki.
5. Ice Coffee z lodami
Przygotuj 50 mililitrów mocnej kawy i schłódź ją. Weź wysoką szklankę i polej jej ścianki sosem czekoladowym. Wlej do naczynia kawę, mleko i dorzuć dwie kulki lodów waniliowych lub czekoladowych, wszystko zmiksuj razem. Przelej napój do przygotowanej wcześniej szklanki i nałóż na górę porcję spienionego mleka.
6. Beziki
Spieniacz można wykorzystać również zamiast miksera do zrobienia bezików. Potrzebne jest jedno białko jajka kurzego i 60 dekagramów cukru pudru. Dodatkowo deser można wzbogacić kilkoma kroplami cytryny, albo dodać trochę kawy rozpuszczalnej lub kakao.
Ubijamy jajko na gładka pianę, stopniowo dodając cukier i inne dodatki. Gdy piana jest sztywna (można to sprawdzić odwracając naczynie do góry nogami – piana musi się trzymać dna), to na przygotowany wcześniej papier do pieczenia przekładamy porcje wielkości bezików. Możemy to zrobić za pomocą łyżeczki lub szprycy do kremu. Wypiekamy bezy w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z serwisem Nokaut.pl. |