Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » 5 klasycznych przepisów na sosy i dipy do sałatek
Sosy te wzbogacą smak każdej sałatki!
Pięć przepisów na klasyczne sosy do sałatek

5 klasycznych przepisów na sosy i dipy do sałatek

Mimo iż sałatki same w sobie są idealnym pomysłem na obiad czy kolację, po dodaniu do nich sosów stają się absolutnie bombą smakową. Przedstawiamy Wam dzisiaj aż 5 super przepisów na dipy, które wzbogacą smak każdej sałatki. Znajdziesz tu sos winegret, sos szpinakowy, sos teryiaki, tzatziki

1. Sos winegret

Klasyczny, francuski sos, o kwaśnym smaku, idealnie komponuje się nie tylko z sałatą, ale też sałtkami.

Składniki

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy ocet winny i dodajemy sól
  2. Mieszamy aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę
  3. Mieszamy aż składniki się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem

 

Ten sos można również przygotować z sokiem z cytryny. Idealnie będzie smakował jeżeli dodasz do niego zioła prowansalskie.

Wersja 2:

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Szczypta soli morskiej
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy sok z cytryny i dodajemy sól
  2. Mieszamy aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę
  3. Mieszamy aż składniki się połączą, a następnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
  4. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, musimy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, na końcu wlewamy olej

2. Sos teriyaki

Ostry i wyraźny – dla tych, którzy lubią by smak potraw był wyraźnie podkreślony.

Składniki:    

  • 1/2 szklanki sosu sojowego,
  • 1 szklankę wody,
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
  • 2 łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj

 

3. Sos tzatziki

Czosnkowy, klasyczny, wyraźny. Dla tych, którzy lubią zdrowe i nietuczące dipy.

Składniki:

  • jogurt naturalny typu greckiego,
  • zielony ogórek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soku z limonki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę,
  2. Ogórka zetrzyj na tarce i odcedź z soku.
  3. Wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, odrobiną soku z limonki,
  4. Dopraw solą i pieprzem.

4. Krem chrzanowy

Najlepiej smakuje ze świeżym chrzanem – ma wyraźny smak.

Składniki:

  • 250 g świeżo utartego chrzanu
  • 100 g delikatnego twarogu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Chrzan zetrzeć na drobnych oczkach na tarce.
  2. Śmietanę wyłożyć na patelnię, dodać chrzan i zagotować.
  3. Do wystudzonego chrzanu ze śmietaną dodać twarożek, cukier, pieprz, sól, sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Do tego przepisu można dodać bazylię, koperek czy szczypiorek…

 

5. Dip szpinakowy

Dla wielbicieli szpinaku i innych zielonych wariacji 🙂

Składniki:

  • 300 g szpinaku świeżego
  • 2–3 szalotki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • 40 g zmielonego parmezanu
  • 200 g śmietany

1 mała papryczka chili

Sposób przygotowania:

  1. Wrzucić pokrojone szalotki, szpinak, śmietanę, przyprawy i chili.
  2. Wszystko zmiksować za pomocą blendera.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Kiszonki są rewelacyjne dla zdrowia.

Kiszonki – moc witamin i super wpływ na Twój organizm

 Kiszenie to sposób konserwowania żywności znany już od tysięcy lat. Kiszono nie tylko warzywa i …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o