Trzy proste przepisy na smaczne i zdrowe surówki: surówka z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, surówka z czarnej rzepy.
1. SURÓWKA Z POMIDORA, OGÓRKA KISZONEGO I CEBULI
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ogórek kiszony
- mała cebula
- szczypior
Przygotowanie:
- Pokroić pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę drobno poszatkować.
- Wymieszać składniki, doprawić odrobiną soli i pieprzu, posypać pokrojonym szczypiorkiem.
2. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MARCHEWKĄ
Składniki:
- kawałek kapusty pekińskiej
- 1 lub 2 marchewki
- jabłko
- cytryna
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokroić drobno kapustę, dodać starte na tarce marchewki i jabłko.
- Odrobinę posolić, dodać pieprz, skropić cytryną, posypać posiekaną zieloną pietruszką.
3. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY Z JABŁKIEM I CYTRYNĄ
Składniki:
- czarna rzepa
- jabłko (najlepiej ze skórką)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obrać czarną rzepę, zetrzeć na drobnej tarce.
- Dodać tarte jabłko, skropić sokiem z cytryny.
- Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Porada: dobrze jest przygotować sałatkę nieco wcześniej, żeby składniki lekko „przegryzły się”- będzie mniej ostra i smaczniejsza.
Powyższe przepisy są idealne jako części jadłospisu diety warzywno-owocowej.