Lubisz ziemniaki, a może zostało ci kilka od ostatniego obiadu? Niech się nie marnują – przygotuj z nich jedną z trzech smakowitych sałatek ziemniaczanych! Oto proste przepisy, dzięki którym zachwycisz całą rodzinę i znajomych!
1.Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Przygotuj:
- 4-6 białych ziemniaków – ugotowanych i pokrojonych w kostkę
- 1 długiego ogórka pokrojonego w kostkę
- ½ czerwonej cebuli, posiekanej na wiórki
- 1 szklankę jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- ½ cytryny (sok + skórkę)
- 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
- sól i pieprz
Zacznij od przygotowania dressingu, by nabrał smaku. Do jogurtu dodaj posiekany koperek, sok z cytryny wraz z otartą z niej skórką (nie zapomnij jej dobrze umyć!) oraz rozdrobniony czosnek wraz z przyprawami. Teraz czas na sałatkę. Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie – tak by ziemniaki zachowały swój kształt i nie zamieniły się w puree ?. Zalej wszystko dipem, zamieszaj i możesz podawać na stół!
2.Sałatka ziemniaczana z batatów (na słodko)
Oto składniki na słodziutką sałatkę ziemniaczaną:
- 2 duże bataty, obrane, ugotowane i pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, posiekana w kostkę
- 1 puszka słodkiej kukurydzy
- ½ drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 puszka czarnej fasoli (opłukanej i odsączonej)
- 2-3 limonki (otarta skórka + sok)
- kolendra
Dressing jest bardzo prosty – połącz ze sobą świeży sok z limonki z oliwą i przyprawami. Gdy będzie gotowy czas na sałatkę. Do salaterki dodaj bataty, fasolę, kukurydzę, paprykę oraz posiekaną czerwoną cebulę. Zalej dressingiem, dodaj utartej skórki z limonki oraz świeżej kolendry. Wymieszaj, skosztuj i dopraw do smaku. To idealna sałatka na zimowe popołudnie!
3.Sałatka ziemniaczana nieco inaczej
Jeżeli znudziły wam się tradycyjne smaki sałatek ziemniaczanych, czas spróbować czegoś nowego. Oto całkiem inny pomysł i całkiem zaskakujący smak! Przygotuj:
- 4-6 czerwonych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
- 6 plasterków boczku, podsmażonego i pokrojonego w drobną kostkę
- rozdrobniony ser cheddar
- zieloną cebulkę, drobno posiekaną
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- ¼ szklanki mleka
Podobnie jak wcześniej, również i tu zacznij od dressingu by zdążył się „przegryźć”. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj czosnek, przyprawy i mleko. Wymieszaj i odstaw na kilka chwil.
Do dużej miski wrzuć pozostałe składniki – ziemniaki, boczek, zieloną cebulkę oraz ser. Wymieszaj z dipem i serwuj znajomym! Będą zachwyceni!
Przepisy pochodzą ze strony: