Drugi z zestawów przepisów na zdrowe surówki: od tradycji do nowoczesności
3 przepisy na zdrowe surówki: z ogórkiem, papryką, pomidorem, jabłkiem, selerem i czosnkiem.

Przepisy na zdrowe surówki #2

Kolejna porcja przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu surówki: 1) surówka z ogórka zielonego z czerwoną i zieloną papryką, 2) surówka z selera z jabłkiem, 3)surówka z pomidorów, świeżej bazylii i czosnku.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

1. Surówka z ogórka zielonego z czerwoną i zieloną papryką

Szybka w przygotowaniu, idealna jako dodatek do pracy, a także przekąska „na szybko” – zwłaszcza, jeżeli mamy pociąg do słodyczy – słodkość papryki pomoże nam zwalczyć ochotę na cukier. Dodatkowo obie praktyki świetnie komponują się w smaku z ogórkiem zielonym.

Składniki:

  • ogórek zielony – jeden długi lub 2 małe
  • połowa czerwonej i żółtej papryki
  • sól, pieprz, estragon, zielona pietruszka

Przygotowanie:

  1. Ogórek dokładnie umyć i pokroić w kostkę, dodać pokrojone w paski papryki .
  2. Doprawić solą, pieprzem, ziołami: estragonem i zieloną pietruszką.
  3. Jeśli nie lubimy ogórka ze skórką, możemy go obrać (pamiętaj, by go dokładnie wyszorować). Skórka ogórka jest źródłem wielu witamin, choć osoby o delikatnych żołądkach muszą uważać.

2. Surówka z selera z jabłkiem

Oryginalna surówka dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni. Doskonale komponuje się w smaku z innymi potrawami – jest kwaśna, słodka, ostra i wyrazista.  Jeżeli jednak chcesz nią „zaskoczyć” domowników lub znajomych, przygotuj również jakąś bardziej „tradycyjną” propozycję – tak by mieli do wyboru. Ostry smak selera nie wszystkim przypada do gustu.

Składniki:

  • mały seler lub połówka dużego
  • 1 lub 2 jabłka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny (zamiast cytryny możesz również użyć octu winnego lub jabłkowego. Ekperymentatorki mogą spróbować dodać kilka kropel octu balsamicznego – surówka zyska całkiem inny smak, który na pewno Cię zaskoczy).

Przygotowanie:

  1. Seler dokładnie umyć i obrać.
  2. Zetrzeć seler na tarce o drobnych oczkach.
  3. Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
  4. Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
  5. Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny.

3. Surówka z pomidorów, świeżej bazylii i czosnku

 

Wyrazista w smaku surówka, która przypadnie do gustu nie tylko miłośniczkom włoskich smaków. Pomidor doskonale złagodzi smak czosnku. Surówka jest idealna zwłaszcza na zimę i okresy przejściowe (takie jak późna jesień czy przedwiośnie) – potężna, antybakteryjna dawka czosnku pomoże nam uodpornić organizm przed atakiem chorobotwórczych wirusów, bakterii i innych groźnych mikrobów. Lepiej jednak jej nie zabierać do pracy z powodu trudności związanych z zapachem czosnku 🙂

Składniki:

  • pomidor
  • zielona bazylia (zalecamy świeżą, choć może być też suszona)
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1.  Pomidor pokroić w dosyć dużą kostkę.
  2. Bazylię poszatkować.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku lub b. drobno poszatkować.
  4. Składniki połączyć, doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.

Surówki są idealne do oczyszczającej diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Świetne propozycje dressingów do sałatek

5 prostych dressingów do sałatek, które urozmaicą Twoje menu

Kochasz sałatki, ale nie wiesz z czym je łączyć? Gotowe sosy z torebki cię nie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail