Kolejna porcja przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu surówki: 1) surówka z ogórka zielonego z czerwoną i zieloną papryką, 2) surówka z selera z jabłkiem, 3)surówka z pomidorów, świeżej bazylii i czosnku.
1. Surówka z ogórka zielonego z czerwoną i zieloną papryką
Szybka w przygotowaniu, idealna jako dodatek do pracy, a także przekąska „na szybko” – zwłaszcza, jeżeli mamy pociąg do słodyczy – słodkość papryki pomoże nam zwalczyć ochotę na cukier. Dodatkowo obie praktyki świetnie komponują się w smaku z ogórkiem zielonym.
Składniki:
- ogórek zielony – jeden długi lub 2 małe
- połowa czerwonej i żółtej papryki
- sól, pieprz, estragon, zielona pietruszka
Przygotowanie:
- Ogórek dokładnie umyć i pokroić w kostkę, dodać pokrojone w paski papryki .
- Doprawić solą, pieprzem, ziołami: estragonem i zieloną pietruszką.
- Jeśli nie lubimy ogórka ze skórką, możemy go obrać (pamiętaj, by go dokładnie wyszorować). Skórka ogórka jest źródłem wielu witamin, choć osoby o delikatnych żołądkach muszą uważać.
2. Surówka z selera z jabłkiem
Oryginalna surówka dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni. Doskonale komponuje się w smaku z innymi potrawami – jest kwaśna, słodka, ostra i wyrazista. Jeżeli jednak chcesz nią „zaskoczyć” domowników lub znajomych, przygotuj również jakąś bardziej „tradycyjną” propozycję – tak by mieli do wyboru. Ostry smak selera nie wszystkim przypada do gustu.
Składniki:
- mały seler lub połówka dużego
- 1 lub 2 jabłka
- sól, pieprz
- sok z cytryny (zamiast cytryny możesz również użyć octu winnego lub jabłkowego. Ekperymentatorki mogą spróbować dodać kilka kropel octu balsamicznego – surówka zyska całkiem inny smak, który na pewno Cię zaskoczy).
Przygotowanie:
- Seler dokładnie umyć i obrać.
- Zetrzeć seler na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
- Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
- Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny.
3. Surówka z pomidorów, świeżej bazylii i czosnku
Wyrazista w smaku surówka, która przypadnie do gustu nie tylko miłośniczkom włoskich smaków. Pomidor doskonale złagodzi smak czosnku. Surówka jest idealna zwłaszcza na zimę i okresy przejściowe (takie jak późna jesień czy przedwiośnie) – potężna, antybakteryjna dawka czosnku pomoże nam uodpornić organizm przed atakiem chorobotwórczych wirusów, bakterii i innych groźnych mikrobów. Lepiej jednak jej nie zabierać do pracy z powodu trudności związanych z zapachem czosnku 🙂
Składniki:
- pomidor
- zielona bazylia (zalecamy świeżą, choć może być też suszona)
- czosnek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Pomidor pokroić w dosyć dużą kostkę.
- Bazylię poszatkować.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku lub b. drobno poszatkować.
- Składniki połączyć, doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
Surówki są idealne do oczyszczającej diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej.