Trzy pomysły na tradycyjne surówki, w których pierwsze skrzypce gra pomidor. Znajdziecie tutaj 1) Surówkę z pomidorów, papryki czerwonej i żółtej, szczypiorku, 2) Surówkę z pomidorów z cebulą i zielonym szczypiorkiem, 3) Surówkę z zielonej sałaty, pomidorów i cebuli.
1. SURÓWKA Z POMIDORÓW, PAPRYKI CZERWONEJ I ŻÓŁTEJ, SZCZYPIORKU
Składniki:
- 2 pomidory
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek żółtej papryki
- zielona cebulka lub szczypior
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Pomidory i papryki, pokroić, doprawić solą i pieprzem obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
2. SURÓWKA Z POMIDORÓW Z CEBULĄ I ZIELONYM SZCZYPIORKIEM
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ogórek kiszony
- mała cebula
- szczypior
- do smaku sól i pieprz
Jak przygotować?
Kroimy pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę szatkujemy drobno.
Mieszamy składniki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy
3. SURÓWKA Z ZIELONEJ SAŁATY, POMIDORÓW I CEBULI
Składniki:
- sałata zielona ( masłowa, lodowa lub inna ulubiona)
- pomidor
- cebula – zwykła, ale lepiej zielona
- sól, pieprz
- sok z cytryny (świeżo wyciśnięty, unikamy gotowego kwasku cytrynowego!)
Przepis:
- Sałatę umyć, osuszyć.
- Porwać sałatę na kawałki.
- Pomidor okroić w kostkę, dodać do sałaty.
- Cebulą pokroić w drobną kostkę, posypać sałatę.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Skropić cytryną.