Owoce takie jak grejpfruty, jabłka czy jagody są bogatym źródłem witamin (głównie C) oraz beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność naszych organizmów. Mają również ogromny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu we krwi i regulując ciśnienie. Warzywa jak doskonale wiecie są skarbnicą witamin i, ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, dlatego powinniśmy je spożywać jak najczęściej możemy.
1. Sałatka jarzynowa
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew – w ulubionej proporcji
- ogórki kiszone – kilka
- cebule
- ząbek czosnku
- chrzan
- sól, pieprz
- zielona pietruszka – sporo
Sposób przygotowania:
- Warzywa ugotować na parze .Jeśli nie były obrane przed ugotowaniem – obrać.
- Pokroić w kratkę. Dodać pokrojone ogórki kiszone, drobno poszatkowane cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dołożyć łyżkę ( lub więcej chrzanu wg upodobań smakowych),doprawić solą i pieprzem. Posypać poszatkowaną zieloną pietruszką. Porządnie wymieszać.
2. Sałatka z grejpfruta, jabłek i jagód
Składniki:
- połówka grejpfruta
- jabłko
- kilka jagód-świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
- Obrać grejfrut, usunąć pestki.
- Jabłko umyć.
- Pokroić owoce w drobną kostkę, dodać jagody.
- Wymieszać.