Kochasz sałatki, ale nie wiesz z czym je łączyć? Gotowe sosy z torebki cię nie przekonują? Postaw na zdrowe, łatwe i smaczne dressingi. Oto 5 łatwych przepisów, które każdy może przygotować w domowym zaciszu!
1.Musztardowo-miodowy zawrót głowy
Czyli wspaniałe połączenie pikantnej gorczycy ze słodziutkim miodem. W słoiczku wymieszaj:
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1-2 łyżeczki miodu (mniej lub więcej – jak lubisz)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- przyprawy – do smaku
Już gotowe!
2.Słodka malina
To ciekawe połączenie tradycyjnych smaków z nieco awangardowymi słodkościami. Nie wierzysz, że dżem malinowy nadaje się również do sałatki? Przygotuj:
- ¼ szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki dżemu malinowego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Wszystko wrzucasz do słoika, zakręcasz i dobrze wstrząsasz. Dodajesz do sałatki i cieszysz się pysznym smakiem!
3.Zielona limonka
Lubisz kwaśną limonkę? Można z niej zrobić całkiem ciekawy dressing, który zmieni smak każdej sałatki. Składniki które będą potrzebne to:
- Sok z 3 limonek
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka imbiru, świeżo tartego
- ½ szklanki masła orzechowego
- 1 łyżka Sriracha (to orientalny sos z papryczek chilli)
Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Rozcieńczaj sos dolewając ciepłą wodę, aż osiągniesz oczekiwaną konsystencję.
4.Winegret ziołowy
Jeden z fajniejszych smaków, dla wszystkich tych, którzy lubią włoskie klimaty. Przygotuj:
- 1 łyżkę posiekanego koperku
- 1 łyżkę posiekanej bazylii
- 1 łyżkę posiekanego szczypiorku
- ¼ szklanki białego octu winnego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
Wymieszaj składniki i skrop nimi sałatkę. Możesz również dodać swoje ulubione zioła – tymianek, rozmaryn, paprykę mieloną…. Jeden przepis, a każdy winegret będzie inny!
5.Dressing w greckim stylu
Doskonały dla smakoszy, którym znudziły się tradycyjne sosy do sałatek. To coś wyjątkowego. Będziesz potrzebować:
- 1 szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki
- ½ szklanki sera feta (rozdrobnionego na kawałki)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- ¼ szklanki koperku
- Sól i pieprz do smaku
Przepisy pochodzą ze strony: