Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Zdrowy obiad » Trzy proste przepisy na jarski obiad: leczo i gołąbki
10 dag świeżej papryki zapewnia dzienną dawkę beta-karotenu
Trzy proste przepisy na leczo i gołąbki jarskie

Trzy proste przepisy na jarski obiad: leczo i gołąbki

Papryka jest przede wszystkim źródłem witaminy C, B2, B6 i E. Do właściwości leczniczych warzywa zaliczamy n.in zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych, łagodzenie bólu głowy. Oprócz tego sprzyja długowieczności i zachowywaniu ładnej cery. Chroni również organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 10 dag świeżej papryki zapewnia dzienną dawkę beta-karotenu. To także dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i E.

1. Wegetariańskie leczo z papryki

Składniki:

  • papryka –czerwona, żółta, zielona
  • 3 pomidory świeże lub pomidory w puszce
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy – łyżka (opcjonalnie)
  • 1 lub 2 ząbki  czosnku
  • kurkuma, pieprz cayenne szczypta imbiru mielonego lub plaster obranego ze skórki lub
  • papryka mielona słodka i ostra ( jeśli preferujesz bardziej typowe smaki)
  • sól, pieprzSposób przygotowania:
  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki. Pokroić kawałki.
  2. Wrzucić na rozgrzaną patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  3. Podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i po chwili smażenia – gdy puszczą sok – dodać papryki. Smażyć do miękkości.
  4. Pod koniec smażenia dodać przyprawy- wg wyboru.

2. Gołąbki jarskie

Składniki:

  • kapusta biała
  • farsz : marchew, seler, pietruszka, por, cebula
  • przecier pomidorowy
  • bazylia, natka pietruszki, sól ,pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie.
  2. Przygotować farsz: warzywa ugotować na parze. Zmielić i przyprawić.
  3. Napełnić liście przygotowanym farszem.
  4. Gołąbki zalać niewielką ilością wody z przecierem pomidorowym i udusić na wolnym ogniu ( lub włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i zapiec w piekarniku).

3. Leczo jarskie

Składniki:

  • papryka –czerwona, żółta
  • pomidor
  • kabaczek lub cukinia
  • bakłażan
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy – łyżka(opcjonalnie)
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • ząbek lub 2 czosnku
  • kurkuma, pieprz cayenne szczypta imbiru mielonego lub plaster obranego ze skórki lub
  • papryka mielona słodka i ostra ( jeśli preferujesz bardziej typowe smaki)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki. Pokroić kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  2. Pod koniec smażenia dodać przyprawy- wg wyboru.

Porada 1: jako pierwsze najlepiej jest wrzucić miękkie warzyw ( jak np. pomidor, cukinia), aby wytworzył się sok, w którym później będą piekły się pozostałe warzywa.

Porada 2: z podanych wyżej rodzajów warzyw możemy wybrać tylko kilka, ale pamiętajmy, aby w składzie znalazły się: pomidory, papryka i cebula.

 

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

O autorze - stopnadwadze.pl

stopnadwadze.pl
Stopnadwadze.pl to portal dla kobiet w wieku 30-50 lat, na którym znajdziesz ciekawe przepisy, diety, pomysły na treningi oraz ćwiczenia. Chcemy pomóc Ci schudnąć i złapać dobrą formę. Piszemy przede wszystkim do Pań, które nie są sportsmenkami, ale pragną zmiany i są zdeterminowane by zacząć zdrowy tryb życia.

Sprawdź też

Pomysły na dania wegetariańskie

Nie masz ochoty na mięso? Poznaj nasze przepisy na dania wegetariańskie

Nie trzeba wyznawać idei żywienia na bazie roślinnych produktów spożywczych, by od czasu do czasu …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o