10 dag świeżej papryki zapewnia dzienną dawkę beta-karotenu
Trzy proste przepisy na leczo i gołąbki jarskie

Trzy proste przepisy na jarski obiad: leczo i gołąbki

Papryka jest przede wszystkim źródłem witaminy C, B2, B6 i E. Do właściwości leczniczych warzywa zaliczamy n.in zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych, łagodzenie bólu głowy. Oprócz tego sprzyja długowieczności i zachowywaniu ładnej cery. Chroni również organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 10 dag świeżej papryki zapewnia dzienną dawkę beta-karotenu. To także dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i E.

1. Wegetariańskie leczo z papryki

Składniki:

  • papryka –czerwona, żółta, zielona
  • 3 pomidory świeże lub pomidory w puszce
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy – łyżka (opcjonalnie)
  • 1 lub 2 ząbki  czosnku
  • kurkuma, pieprz cayenne szczypta imbiru mielonego lub plaster obranego ze skórki lub
  • papryka mielona słodka i ostra ( jeśli preferujesz bardziej typowe smaki)
  • sól, pieprzSposób przygotowania:
  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki. Pokroić kawałki.
  2. Wrzucić na rozgrzaną patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  3. Podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i po chwili smażenia – gdy puszczą sok – dodać papryki. Smażyć do miękkości.
  4. Pod koniec smażenia dodać przyprawy- wg wyboru.

2. Gołąbki jarskie

Składniki:

  • kapusta biała
  • farsz : marchew, seler, pietruszka, por, cebula
  • przecier pomidorowy
  • bazylia, natka pietruszki, sól ,pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie.
  2. Przygotować farsz: warzywa ugotować na parze. Zmielić i przyprawić.
  3. Napełnić liście przygotowanym farszem.
  4. Gołąbki zalać niewielką ilością wody z przecierem pomidorowym i udusić na wolnym ogniu ( lub włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i zapiec w piekarniku).

3. Leczo jarskie

Składniki:

  • papryka –czerwona, żółta
  • pomidor
  • kabaczek lub cukinia
  • bakłażan
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy – łyżka(opcjonalnie)
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • ząbek lub 2 czosnku
  • kurkuma, pieprz cayenne szczypta imbiru mielonego lub plaster obranego ze skórki lub
  • papryka mielona słodka i ostra ( jeśli preferujesz bardziej typowe smaki)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki. Pokroić kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  2. Pod koniec smażenia dodać przyprawy- wg wyboru.

Porada 1: jako pierwsze najlepiej jest wrzucić miękkie warzyw ( jak np. pomidor, cukinia), aby wytworzył się sok, w którym później będą piekły się pozostałe warzywa.

Porada 2: z podanych wyżej rodzajów warzyw możemy wybrać tylko kilka, ale pamiętajmy, aby w składzie znalazły się: pomidory, papryka i cebula.

 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

przepis na wegetariańskie gołąbki bez mięsa

Gołąbki dla wegetarian – przepisy na smaczne i zdrowe danie bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie to pyszne danie, które cieszy się coraz większą popularnością wśród osób, które wybierają …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail