Nie trzeba wyznawać idei żywienia na bazie roślinnych produktów spożywczych, by od czasu do czasu zrezygnować ze spożywania mięsa. W takiej sytuacji warto skorzystać z przepisów na dania wegetariańskie, by przygotować smaczne przekąski, obiad czy kolację. Oto kilka inspiracji.
Wegetarianizm polega na świadomym wyłączeniu z diety mięsa, w tym ryb i owoców morza. Warto jednak mieć świadomość, że dania wegetariańskie mogą zawierać nabiał, jajka czy miód – w przeciwieństwie do dań wegańskich całkowicie pozbawionych produktów, których wytwarzanie związane jest z eksploatacją zwierząt.
Dania wegetariańskie – smaczne i zdrowe
Dania wegetariańskie, chociaż kojarzą się z jałowością i monotonią, tak naprawdę mogą dawać podniebieniu ogromną przyjemność. Skomponowane na bazie różnorodnych składników, stanowią prawdziwą eksplozję smaku. Jeśli więc nie masz ochoty na jedzenie z mięsem w roli głównej, sięgnij po sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie. Ich smak będzie dla ciebie prawdziwym zaskoczeniem.
- Pulpety z kaszy jaglanej z ciecierzycą
Chociaż przygotowanie tego dania może być dość czasochłonne, wyjątkowy smak wszystko wynagradza.
Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej (1/3 szklanki) w wodzie (musi być jej 3 razy więcej niż kaszy). Następnie pokrój w plastry pora i zeszklij na oliwie. Oba składniki po ostudzeniu należy umieścić w malakserze, dodając także ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę. Dodaj przyprawy, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę oliwy z oliwek. Z powstałej masy ulep kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200oC i piecz przez 25-30 minut.
By podkreślić smak pulpetów, można przygotować sos pomidorowy według swojego ulubionego przepisu.
- Zupa curry z jarmużem
To pożywna zupa, która wyróżnia się ciekawym smakiem. Jej przygotowanie jest proste.
Zacznij od zeszklenia w garnku pokrojonej drobno cebuli. Dodaj starty imbir i czosnek. Następnie dodaj suchą soczewicę (1/2 szklanki), pokrojoną papryczkę chili, kurkumę. Zalej całość gorącym bulionem warzywnym (1,5 l). Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (alternatywnie mogą być bataty lub dynia) i paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną. Dodaj mleko kokosowe (200 g), posiekane liście jarmużu (bez twardej części) i gotuj jeszcze przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw sokiem z limonki.
Nie lubisz gotować? Zamów dania wegetariańskie z dostawą
Jeśli chcesz skosztować dań wegetariańskich, ale nie lubisz lub nie chcesz gotować, nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy, że zamówisz je z dostawą pod wskazany adres – bez konieczności wychodzenia z domu czy poszukiwania w sieci danych teleadresowych. Za pośrednictwem portalu gastronomicznego, np. PizzaPortal.pl, odnajdziesz listę najbliższych lokali i zamówisz dania wegetariańskie, które odpowiadają oczekiwaniom twoich kubków smakowych.
Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem czy kotlety z kalafiora? Gryczane kaszotto warzywne czy wegańskie burgery? Zamów to, na co masz ochotę i przekonaj się, że dania wegetariańskie są smaczne i zdrowe.