Leczo z okrą to zdrowy i sycący pomysł na wegetariański obiad, który warto na pewno przetestować.
Okrę kup najlepiej mrożoną (dostaniesz w sklepie arabskim lub indyjskim), to warzywo które jest czymś pomiędzy ogórkiem i fasolą. Świeża okra szybko wysycha i robi się łykowata.
Leczo z okrą – składniki:
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 3 papryki czerwone – oczyszczone i pokrojone na kawałki
- łyżka oliwy
- po pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy, tymianku i rozmarynu
- cukinia pokrojona w półplasterki
- 400 g mrożonej okry
- duże opakowanie passaty pomidorowej
Leczo z okrą – przygotowanie.
- Podsmażamy cebulę aż się zeszkli.
- Dodajemy czosnek i paprykę, szklankę wody i przyprawy.
- Po 15 minutach dodajemy cukinię i okrę,
- Gotujemy do miękkości i na koniec dodajemy passatę pomidorową.
- Gotowe 🙂
Autorska przepisu: Kamila Tokarska
Przepis pochodzi z bloga UgotowanePozamiatane.pl
To blog kulinarny o pięknie i obfitości życia, pisany przez Kamilę Tokarską.
Blog powstał ponieważ jego autorka lubi czytać książki kulinarne, chodzić na warsztaty gotowania czy wydarzenia kulinarne i chętnie dzieli się przepisami.
Przepisy i książki są przecież po to, żeby się nimi dzielić!
Jej przepisy można też śledzić na Facebooku i Instagramie.
http://ugotowanepozamiatane.
https://www.facebook.com/
https://www.instagram.com/