Marchew jak dobrze wiadomo korzystnie wpływa na stan naszej skóry, dlatego warto wpisać potrawy zawierające marchew na stałe do naszego menu. Co więcej jest ona stosowana jako składnik kosmetyków czy perfum. Przestawiamy dwa sposoby na doskonałe śniadanie i kolację!
1. Marchew z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 2 marchwie
- Jabłko(ze skórką lub obrane – jak wolimy)
- Cynamon
Sposób przygotowania:
- Potrzeć marchew i jabłko na drobnej tarce.
- Wymieszać i dodać trochę sypkiego cynamonu.
2. Marchewki mini pieczone z grejpfrutem
Składniki:
- marchewki mini
- grejpfrut
Sposób przygotowania:
- Wycisnąć sok z grejpfruta.
- Na rozgrzaną patelnię grillową lub ceramiczną wlać sok z grejpfruta.
- Do gotującego się soku dodać marchewki.
- Gotować na miękkości na wolnym ogniu, często mieszając – w razie potrzeby podlać wodą.
Porada: można marchewki ugotować na parze, i ugotowane wrzucić na patelnie do soku grejpfrutowego- potrawa szybciej będzie gotowa, a nie straci na smaku.