Kolacja jest bardzo istotnym posiłkiem i obowiązkowo powinna być zjadana codziennie. Ważne jest, aby nie jeść jej… za wcześnie! Ostatni posiłek powinien być jedzony 2-3 godziny przed snem, więc jeśli chodzisz spać o 23, to nawet o 21 możesz zjeść posiłek.
Znajdziesz tutaj: sałatkę z indykiem, płatki owsiane z jogurtem, kaszę jaglaną z jabłkiem, zupa krem z pomidorów.
Kolacja powinna być pełnowartościowa, więc muszą znaleźć się w niej białka, tłuszcze i węglowodany. Ważne, aby nie był to posiłek smażony, który będzie bardzo długo zalegał w żołądku.
Przeważnie przez cały dzień jemy kanapki, bo podobno najszybciej się je przygotowuje. Dlatego wieczorem skuśmy się na coś innego. Smacznego!
1. Sałatka z indykiem, około 370kcal
- Filet z indyka 100g
- Sałata lodowa kilka liści
- Papryka czerwona 1/3 sztuki
- Papryka żółta 1/3 sztuki
- Kiełki soi
- Cebula
- Czosnek
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Bazylia suszona
- Zioła prowansalskie
- Pieprz czarny
- Sól
- Chleb graham foremkowy 2 kromki
- Masło
Sposób przygotowania: Filet z indyka przyprawić solą i pieprzem i piec w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 20 minut. Sałatę porwać, papryki pokroić na kawałki, dodać kiełki sojowe, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną cebulę. Wszystkie składniki połączyć i dodać pokrojonego indyka. Doprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sałatkę podawać z pieczywem posmarowanym masłem.
2. Płatki owsiane z jogurtem, gruszką i migdałami, około 350kcal
- Jogurt naturalny 150g 1 kubeczek
- Płatki owsiane 4 łyżki
- Migdały 1 łyżka
- Gruszka
Sposób przygotowania: Płatki owsiane przelać wrzątkiem, wystudzić, dodać do jogurtu. Gruszkę umyć, pokroić w kosteczkę i dodać z migdałami do jogurtu. Gruszkę można wcześniej poddusić z 2 łyżkami wody. Jeśli ktoś woli słodszą wersję można dodać płaską łyżeczkę ksylitolu.
3. Zupa krem z pomidorów z mozzarellą i pieczywem, około 280kcal
- Pomidory świeże lub krojone w kartoniku 300g
- Marchew 30g
- Seler 20g
- Cebula plaster
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa 1 łyżeczka
- Sół
- Pieprz czarny mielony
- Mozzarella 2 plastry
- Pieczywo żytnie razowe 1 kromka
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na łyżeczce oliwy z oliwek. Dodać starte na grubych oczkach marchew i seler. Zalać szklanką wody, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować i zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać trochę wody.
4. Kasza jaglana z jabłkiem, suszonymi owocami i słonecznikiem, około 273kcal- a jakie pyszne i odżywcze!
- Kasza jaglana surowa 4 łyżki
- Jabłko 1 średnia sztuka
- Słonecznik nasiona bez łupinek 1 łyżka
- Daktyle suszone 2 sztuki
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną i słonecznik uprażyć na suchej patelni (kasza straci całą goryczkę!). Do garnka ze szklanką wody wsypać kaszę ze słonecznikiem, pokrojone daktyle. Gotować około 20 minut i po tym czasie dodać starte na tarce jabłko. Kaszę można również przygotować na mleku.