serek twaróg chudy
Chudy twarożek świetnie pasuje na śniadanie

Top 5 zdrowych śniadań: Chudy twaróg

Zdrowe i regularne odżywianie to najważniejsze elementy zdrowej diety. Do tego ruch i nie musimy bać się o otyłość, nadwagę. Dlatego dla mnie najważniejsze w prawidłowej diecie zawsze było, jest i będzie śniadanie. To najważniejszy posiłek, a jaki może być smaczny! Więcej przepisów na moim Facebooku.

Przed Wami kolejny przykład śniadania z mojej listy TOP 5!



Propozycja śniadania numer 4 – Chudy twaróg

Moja ulubiona kompozycja to twaróg chudy zmielony z jogurtem, rzodkiewkami i szczypiorem w towarzystwie ciemnego chleba na zakwasie.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Dlaczego twaróg?

Twaróg – tradycyjny zawiera ok 0,8–0,9 % składników mineralnych (tzw. popiół). Królują wśród nich wapń oraz fosfor stanowiąc ok. 40% zawartości popiołu. Efektywność wykorzystania tych makroelementów zależy od ich ilości w diecie oraz obecności w niej witaminy D, która jest prekursorem we wchłanianiu ich do ustroju człowieka.

Twaróg stanowi zdecydowanie lepsze źródło tych pierwiastków w odniesieniu do mięsa, dlatego powinien być na stałe włączony do codziennej, urozmaiconej diety. Ponadto w twarogu znajdziemy ok. 1 mg cynku na 100 g produktu oraz w mniejszych ilościach sód, jod, potas i magnez.

Spożycie 100 g twarogu półtłustego pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 37%, a na witaminę B12 w ok. 33%. Znajdziemy w nim również witaminy B1, B6, PP, A, D i E.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie powinniśmy o nim zapominać, gdyż daje siłę, energię na cały poranek i południe. Wiadome jest, że osoby, które jedzą śniadanie przed pracą,  szkołą mają więcej chęci do działania, ich pamięć jest lepsza i dłużej potrafią się skoncentrować.

Kiedy jeść śniadanie?

Podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który metabolizm przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.

By czuć się dobrze, optymalnym czasem na zjedzenie śniadania jest pierwsze 30 minut do dwóch godzin po wstaniu.

Czego unikać?

Jedzcie zdrowe śniadania a nie szybkie i słodkie bo cukier dostarczy ciału energii, ale na bardzo krótko. Poranna drożdżówka pobudzi nasz organizm, ale cukry proste w niej zawarte szybko zostaną wchłonięte i wykorzystane, co sprawi, że niedługo potem znów będziemy mieć ochotę na coś słodkiego.

Pamiętajmy – posiłek o dużej zwartości cukru nie nasyci organizmu na długo!

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie powinniśmy o nim zapominać, gdyż daje siłę, energię na cały poranek i południe. Wiadome jest, że osoby, które jedzą śniadanie przed pracą,  szkołą mają więcej chęci do działania, ich pamięć jest lepsza i dłużej potrafią się skoncentrować.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 4]

Check Also

Przepis na pastę z zielonego groszku.

Pasta z zielonego groszku

Delikatna, przepyszna pasta z zielonego groszku, która fantastycznie smakuje i ma obłędny kolor. O autorze …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail