Zdrowe i regularne odżywianie to najważniejsze elementy zdrowej diety. Do tego ruch i nie musimy bać się o otyłość, nadwagę. Dlatego dla mnie najważniejsze w prawidłowej diecie zawsze było, jest i będzie śniadanie. To najważniejszy posiłek, a jaki może być smaczny! Więcej przepisów na moim Facebooku.
Przed Wami kolejny przykład śniadania z mojej listy TOP 5!
Propozycja śniadania numer 4 – Chudy twaróg
Moja ulubiona kompozycja to twaróg chudy zmielony z jogurtem, rzodkiewkami i szczypiorem w towarzystwie ciemnego chleba na zakwasie.
Dlaczego twaróg?
Twaróg – tradycyjny zawiera ok 0,8–0,9 % składników mineralnych (tzw. popiół). Królują wśród nich wapń oraz fosfor stanowiąc ok. 40% zawartości popiołu. Efektywność wykorzystania tych makroelementów zależy od ich ilości w diecie oraz obecności w niej witaminy D, która jest prekursorem we wchłanianiu ich do ustroju człowieka.
Twaróg stanowi zdecydowanie lepsze źródło tych pierwiastków w odniesieniu do mięsa, dlatego powinien być na stałe włączony do codziennej, urozmaiconej diety. Ponadto w twarogu znajdziemy ok. 1 mg cynku na 100 g produktu oraz w mniejszych ilościach sód, jod, potas i magnez.
Spożycie 100 g twarogu półtłustego pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 37%, a na witaminę B12 w ok. 33%. Znajdziemy w nim również witaminy B1, B6, PP, A, D i E.
Kiedy jeść śniadanie?
Podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który metabolizm przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
By czuć się dobrze, optymalnym czasem na zjedzenie śniadania jest pierwsze 30 minut do dwóch godzin po wstaniu.
Czego unikać?
Jedzcie zdrowe śniadania a nie szybkie i słodkie bo cukier dostarczy ciału energii, ale na bardzo krótko. Poranna drożdżówka pobudzi nasz organizm, ale cukry proste w niej zawarte szybko zostaną wchłonięte i wykorzystane, co sprawi, że niedługo potem znów będziemy mieć ochotę na coś słodkiego.
Pamiętajmy – posiłek o dużej zwartości cukru nie nasyci organizmu na długo!