Dynia jest bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, C i PP oraz składników mineralnych takich jak: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest źródłem białka i błonnika, a dodatkowo małokaloryczna. Warto zatem mieć dynię w swojej diecie!
1. Zupa z dyni z imbirem
Składniki:
- kawałek dyni lub dynia mrożona
- marchew, pietruszka ,odrobina selera
- por – biała część,
- czerwona papryka
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- kawałek imbiru
- sól
Sposób przygotowania:
- Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, ugotować. Po ugotowaniu zmiksować.
- Pozostałe warzywa pokroić w słupki, usmażyć na patelni ( grillowej lub ceramicznej) na półtwardo.
- Warzywa i starty imbir dodać do przetartej dyni, zagotować. Posolić.
2. Dynia pieczona w piekarniku
Składniki:
- dynia
- sól, pieprz
- przyprawy do wyboru wg upodobań: np. curry, cumin, majeranek ,czosnek, rozmaryn.
Porada: Każda z przypraw nada innego charakteru pieczonej dyni, dlatego trzeba znaleźć najbardziej dla siebie odpowiedni smak.
Sposób przygotowania:
- Przekroić dynię na pół, a następnie na kawałki lub podłużne paski. Usunąć skórę, włókna i pestki.
- Posypać przyprawami – wg wyboru
- Ułożyć na blasze wyłożonym folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 200 °C , piec przez 30-40 minut, aż dynia stanie się miękka, ale zanim zacznie się rozpadać.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]