Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » 3 Przepisy: krem z brokułów, wegetariański kapuśniak i zupa śródziemnomorska

3 Przepisy: krem z brokułów, wegetariański kapuśniak i zupa śródziemnomorska

Przedstawiamy trzy proste przepisy na zdrowe i smaczne zupy. Brokuły jak powszechnie wiadomo posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi chronią przed wrzodami żołądka, anemią, a także regulują poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływają na nasz wzrok. Po kiszoną kapustę sięgamy głównie w okresie jesienno-zimowym, a niesłusznie! Zawiera ona bowiem ogromne ilości witamin C i B, dzięki czemu dotlenia i wzmacnia nasz organizm.

1. Zupa krem z brokułów

Składniki:

  • seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 1 lub 2 brokuły
  • sól, biały pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wywar warzywny .Odcedzić.
  2. Następnie dodać brokuł, ugotować do miękkości.
  3. Oddzielić kilka górnych części różyczek brokułu, resztę zmiksować.
  4. Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
  5. Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki brokułu.
  6. Po ugotowaniu posypać koperkiem.

2. Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

  • seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • kiszona kapusta
  • cebula
  • kminek, listek laurowy, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa poszatkować  w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę.
  2. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek. Ugotować.
  3. W osobnym garnku ugotować do miękkości kapustę kiszoną.
  4. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  5. Wrzucić na rozgrzaną patelnię- ceramiczną lub grillową i dosyć mocno zrumienić.
  6. Kapustę połączyć z warzywami, dodać przesmażoną cebulę, majeranek.
  7. Przegotować.
  8. Posypać zieloną pietruszką.

3. Zupa warzywna „śródziemnomorska”

 Składniki:

  • seler, pietruszka, marchew, cebula ,por ,cukinia, bakłażan,  papryka(czerwona, żółta),pomidor     świeży lub w puszce w przecierze pomidorowym
  • suszone pomidory
  • przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia ( podzielić na 2 części)
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory pokroić w kostkę , zalać letnią wodą, zostawić na godzinę.
  2. Warzywa  poszatkować  w słupki lub pokroić  w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła, namoczone pomidory, ugotować.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ewentualnie dodać trochę przecieru pomidorowego.
  5. Posypać  pozostałą część ziół, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Przepis na zdrową zupę gulaszową z kiszoną kapustą.

Zdrowa zupa gulaszowa z kapustą kiszoną

Przepis na dietetyczną, zdrową zupę gulaszową z dodatkiem kiszonej kapusty. Jedzenie kiszonej kapusty pozytywnie wpływa …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o