Sprawdź jak przygotować smaczne i zdrowe lody
Dwa przepisy na domowe lody

Domowe lody – zdrowo i smacznie

Nadchodzą upały, a wraz z nimi ochota na orzeźwiające lody. Niestety większość z dostępnych na rynku produktów to bomby kaloryczne z dużą ilością dodatków konserwujących, emulgujących, barwników. Nie wspominając o dodatku tłuszczu i syropu glukozowo-fruktozowego (w najlepszym wypadku cukru) dla poprawy smaku.

Jak uniknąć spożywania takich substancji, a mimo wszystko zaspokoić ochotę na mrożony deser? Oczywiście przygotować lody samodzielnie! Pomysłów jest bardzo dużo i wbrew pozorom są bardzo proste. Oto kilka propozycji:

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

1. Sorbet owocowy – czyli lody z samych owoców bez dodatku produktów mlecznych

Można go wykonać z dowolnych owoców. Ja posłużę się przykładem truskawek i banana.Wystarczy zmiksować na gładką masę truskawki i dojrzałego banana. Proporcje dowolne, można przygotować deser z 200g truskawek i 100g banana (ok.150kcal). Wtedy truskawki będą bardzo dobrze wyczuwalne – wszystko zależy od preferencji.

W przypadku gdy owoce w naszych domowych lodach nie będą wystarczająco słodkie, można podratować się ksylitolem (cukier brzozowy) lub miodem. Należy jednak pamiętać, że łyżeczka ksylitolu to 17kcal, a miodu 39kcal. Po zmiksowaniu owoców należy przelać masę do naczynia i wstawić do zamrażalnika.

Jeżeli chcesz by lody były słodsze, możesz dodać ksylitol lub miód. Ale uważaj! Przez to będą bardziej kaloryczne.

I tu opcje są różne: można poczekać 1-2 godziny, aż owoce będą tylko lekko zmrożone i już zacząć konsumpcję. A można również zostawić je na całą noc w zamrażalniku i dopiero następnego dnia przygotować deser – należy wyjąć sorbet, odczekać kilkanaście minut, a następnie zmiksować go do uzyskania konsystencji lodów.

Wymaga to niestety posiadania blendera z możliwością kruszenia lodu. W przypadku posiadania foremek do robienia lodów na patyku wystarczy wypełnić foremki i czekać do całkowitego zamrożenia owoców.

W zależności od tego jaką konsystencję domowych lodów wolisz, możesz je zostawić na odpowiednią ilość czasu w zamrażarce (całą noc lub kilka godzin).

Kwestia podania deseru zależy od kaloryczności jaką chcemy uzyskać, bo możemy podać sam sorbet bez dodatków – opcja najmniej kaloryczna. Można również podawać sorbety z sosem owocowym, tartą czekoladą- białą lub ciemną.

Smaczną opcją jest również wykonanie sosu z jogurtu i miodu – jest to opcja dla tych, którzy nie boją się kaloryczności, ze względu na np. dużą aktywność fizyczną.

Przepisy, które na pewno pokochasz!
Domowe lody nigdy nie były tak smaczne! I zdrowe 🙂

2. Domowe lody jogurtowe – świetny sposób na przemycenie produktów mlecznych do diety!

Sprawa jest prawie równie prosta jak w przypadku sorbetów. Wybieramy dowolne owoce – tym razem dojrzałe, soczyste brzoskwinie i jogurt naturalny. Szukajcie takiego jogurtu, który ma w składzie tylko mleko i kultury bakterii, a nie mleko w proszku czy skrobię – wystarczy poświęcić minutę przy lodówkach by go znaleźć.

I omijajcie przetwory mleczne 0%, to bez sensu, gdyż pozbawiamy się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a jogurt standardowo ma około 1-2% tłuszczu – taka ilość nikomu nie zrobi krzywdy.

Uważaj na przetwory zawierające 0% tłuszczu – pozbywasz się w ten sposób cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach!

Tu proporcje owoców do jogurtu również mogą być różne – ja proponuję pół na pół. 150g jogurtu (mały kubeczek) i 150g brzoskwini dadzą nam energetyczność na poziomie 160kcal. Kwestia dosłodzenia – jak wyżej- wszystko zależy od Was i od tego jaki smak i jaką kaloryczność chcecie uzyskać.

Tak więc – owoce myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie należy poddusić je w garnku z odrobiną wody, gdy będą już miękkie przecieramy je przez sito lub miksujemy blenderem ze skórkami na gładką masę. Jeśli ktoś chce sobie dosłodzić to robi to podczas duszenia owoców. Następnie łączymy owoce z jogurtem i dokładnie miksujemy blenderem. Masę przelewamy do naczynia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.

Po upływie godziny wyciągamy masę z zamrażalnika i jeszcze raz miksujemy- spowoduje to, że lody będą miały gładszą konsystencję. Natomiast nie jest to przymusowe działanie jeśli porcjujemy lody do miseczek czy foremek do lodów na patyku.

Zachęcam do eksperymentowania! To naprawdę proste i zdecydowanie zdrowsze niż lody kupne. Wykorzystujcie swoje ulubione owoce, mieszajcie smaki. Smacznego!

Sprawdź przepisy na domowe lody:

4 przepisy na sorbety owocowe, które wyśmienicie gaszą pragnienie 

5 przepisów na domowe, kremowe, zdrowe fit lody 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail