Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » 5 przepisów na klasyczne i zdrowe sosy do potraw z grilla
Dipy wzbogacą smak grillowanych potraw
Pięć przepisów na sosy do grilla

5 przepisów na klasyczne i zdrowe sosy do potraw z grilla

Okres wakacyjny to czas na potrawy z grilla. Bez względu na to jakie mięso wybierzemy na naszym stole nie może zabraknąć sosów i dipów, które wzbogacą smak grillowanych potraw. Przedstawiamy aż pięć przepisów na sosy, które na pewno Wam zasmakują.

1. Sos serowy

Składniki:

  • 15dag sera pleśniowego
  • szklanka kwaśniej śmietany kremowej
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • czubata łyżka drobno posiekanych orzechów (np. laskowe)
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta cukru
  • przygotowanie:

Sposób przygotowania:

  1. ser rozetrzyj i połącz z jogurtem naturalnym, dodaj śmietanę, orzechy i przypraw do smaku.
  2. sos trzymaj ok. 15 minut w chłodnym miejscu, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  3. sos doskonale wzbogaca smak mięsa z grilla.

2. Sos czosnkowo-musztardowy

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ostrej musztardy (np rosyjska)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. połączyć majonez, jogurt, musztardę, wyciśnięty czosnek, koperek, wymieszać,
  2. przyprawić solą, pieprzem – gotowe!

 

3. Sos jogurtowo-musztardowy

Składniki:

  • pół opakowania jogurtu (ok 75 g)
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

4. Sos tzatziki

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka włoskiej oliwy z oliwek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, aż do uzyskania kremowej masy.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Ogórek obrać, drobno zetrzeć na tarce i dodać z ziołami do jogurtu.
  4. Odstawić na pół godziny do przegryzienia się smaków.

5. Sos czosnkowy

Składniki

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
  2. następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcesz uzyskać sos. możesz użyć więcej czosnku, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. dla mnie delikatny posmak jest lepszy.
  3. wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.
  4. na koniec sól, pieprz do smaku. wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu.
  5. odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Propozycja dań na brunch

Zdrowe drugie śniadanie, czyli 5 inspirujących pomysłów na brunch!

Dbasz o pożywne śniadanie i pełnowartościowy obiad, ale w trakcie dnia brak ci czasu na …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o