Polecane ćwiczenia
Szarlotka razowa to zdrowa alternatywa w Twojej kuchni
Przepis na szarlotkę razową z brązowym cukrem i miodem

Szarlotka razowa

Ciekawy przepis na smaczną szarlotkę razową. To doskonały zamiennik wysokokalorycznych ciast, który z całą pewnością na stałe zagości w Twojej kuchni.

Składniki:

Razowe ciasto kruche: 1 forma
mąki pszennej razowej Lubella 3 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
margaryny do pieczenia w kostce (lub masła), schłodzone 100g
brązowego cukru 1/2 szklanki
jajko 1 duże 2 malutkie
płynnego miodu 1/2 szklanki
orzechów włoskich 1/3 – 1/2 szklanki
Jabłka:  
jabłek (najlepiej odmiany szara reneta) 2 kg
soku z cytryny 3 łyżki
Przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru
dużych rodzynek, posiekanych 2/3 szklanki
brązowy cukier 3 – 4 łyżki
płynny miód 2 łyżki
Do posypania:  
1/4 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę lub masło oraz brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajko i wymieszać nożem, dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami (jeśli są twarde – namoczyć w gorącej wodzie).
  3. Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, gdyby się porwało, można doklejać brakujące miejsca. Podziurkować w wielu miejscach widelcem i rozsypać posiekane orzechy włoskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika.
  4. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach (rysując znaki X) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową (aby wierzch za bardzo się nie zrumienił) i piec jeszcze przez 10 – 15 minut.
  5. Szarlotka dobrze smakuje na ciepło, po ostudzeniu można podgrzewać. Przed podaniem posypać mieszanką brązowego cukru pudru i cynamonu

Zobacz nasze inne przepisy na zdrowe ciasta i desery.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Idealny przepis dla osób które uwielbiają czekoladę ale nie chcą przyjmować zbędnej ilości cukru w posiłkach.

Pyszna czekoladowa przekąska – bez cukru

Przekąska dla miłośników czekolady. Wszystko można przygotować w jednej misce. Zamiast cukru użyłam zdrowszego erytrolu. …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o