Szarlotka razowa to zdrowa alternatywa w Twojej kuchni
Przepis na szarlotkę razową z brązowym cukrem i miodem

Szarlotka razowa

Ciekawy przepis na smaczną szarlotkę razową. To doskonały zamiennik wysokokalorycznych ciast, który z całą pewnością na stałe zagości w Twojej kuchni.

Składniki:

Razowe ciasto kruche: 1 forma
mąki pszennej razowej Lubella3 szklanki
sólszczypta
proszek do pieczenia1/2 łyżeczki
soda oczyszczona1/2 łyżeczki
cynamon1 łyżeczka
margaryny do pieczenia w kostce (lub masła), schłodzone100g
brązowego cukru1/2 szklanki
jajko1 duże 2 malutkie
płynnego miodu1/2 szklanki
orzechów włoskich1/3 – 1/2 szklanki
Jabłka:  
jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)2 kg
soku z cytryny3 łyżki
Przyprawy:2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru
dużych rodzynek, posiekanych2/3 szklanki
brązowy cukier3 – 4 łyżki
płynny miód2 łyżki
Do posypania:  
1/4 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę lub masło oraz brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajko i wymieszać nożem, dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami (jeśli są twarde – namoczyć w gorącej wodzie).
  3. Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, gdyby się porwało, można doklejać brakujące miejsca. Podziurkować w wielu miejscach widelcem i rozsypać posiekane orzechy włoskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika.
  4. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach (rysując znaki X) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową (aby wierzch za bardzo się nie zrumienił) i piec jeszcze przez 10 – 15 minut.
  5. Szarlotka dobrze smakuje na ciepło, po ostudzeniu można podgrzewać. Przed podaniem posypać mieszanką brązowego cukru pudru i cynamonu

Zobacz nasze inne przepisy na zdrowe ciasta i desery.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy z mąki razowej

Przepisy na pyszne wypieki z mąki razowej

Mąka razowa wzięła swoje pojęcie od stopnia przemiału. Wbrew wszelkim opiniom, nie chodzi tutaj o …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail