Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Ciasta, naleśniki, desery » Banock – smaczna i sycąca przekąska
Banock i kubek mleka
Banock to coś między chlebem i ciastem, smaczna i zdrowa przekąska

Banock – smaczna i sycąca przekąska

Jest to wypiek klasyfikujący się pomiędzy, chlebem a ciastem. Z jednej strony jest bardzo pożywny, lecz z drugiej może być świetną, słodką przekąską na podwieczorek. Bardzo dużą zaletą tego ciasta jest to, iż nawet po tygodniu (o ile nie zawilgnie lub nie obeschnie) nadal nadaje się do jedzenia i jest smaczny. Należy tylko pamiętać by go ciepłego nie przykrywać (bo nawilgnie) oraz by go czymś przykryć gdy wystygnie (by nie obeschnął).

De facto nie ma na niego jednego przepisu, każdy może go modyfikować w dowolny sposób, a jedynym stały składnikiem pozostać musi mąka.

Osobiście preferują wersję słodką, do której można dodać wszystko, na co tylko ktoś ma ochotę.

Banock możesz nadziać np. rodzynkami
Tak banock wygląda przed zapakowaniem do piekarnika

Przepis według którego najczęściej piekę Banock to:

Baza ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Do tego dochodzą dodatki, ich dobór decyduje o smaku cista oraz o tym na ile „mokre” będzie:

  • 2 garście rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatki mogą być wszelaki, piekłem już Banock z śliwkami z kompotu, świeżymi jabłkami, orzechami, kokosem… lecz według mnie najsmaczniejszy jest właśnie z rodzynkami i cynamonem.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie „suche” składniki (rodzynki też) wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
  2. Do wymieszanych składników dolewamy mleko i dokładamy ewentualne „mokre” dodatki.
  3. Całość bardzo mocno ugniatamy (ok 5min).
  4. Możemy przygotować od razu mniejsze porcje (wielkości bułki) lub piec w całości. W każdym przypadku należy nadać ciastu kształt spłaszczonej kuli.
  5. Wkładamy do piekarnika na 30-50 minut w 180°C (długość pieczenia zależy od piekarnika, z termoobiegiem można piec krócej, lecz bardziej wysusza ciasto), im dłużej będziemy go piec, tym grubsza i twardsza skórka się zrobi, de facto bardzo smaczna. Jeżeli chcemy mieć go mocno przypieczony, można piec go przez 50 minut, gdy chcemy miększą skórkę, polecam piec ok 40minut.

Ciasto nie rośnie znacznie, około 100%, i wychodzi dość zbite. Nie należy spodziewać się po nim ze wyjdzie puszyste jak ciasto drożdżowe.

Banock przekrojony z rodzynkami
A tak wygląda banock już gotowy

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

O autorze - Michał Walter

Michał Walter
Szeroko pojętym outdoorem zajmuję się od kilku lat, ze szczególnym uwzględnieniem turystyki górskiej i survivalu. Od pewnego czasu prowadzę szkolenia związanej właśnie z tą tematyką, na których kładę duży nacisk na dobór sprzętu i psychikę podczas dużego zmęczenia i wyczerpania. Oprócz outdooru interesuję się również, ratownictwem medycznym (w szczególności „czerwoną taktyką”) oraz militariami. Na wyjazdach, czy to blisko (Beskid), czy daleko (Islandia, Iran) staram się poznawać dwie rzeczy: piękno środowiska naturalnego oraz mentalność miejscowej ludności, która w każdym miejscu na ziemi jest inna tak samo jak flora czy fauna.

Sprawdź też

Idealny przepis dla osób które uwielbiają czekoladę ale nie chcą przyjmować zbędnej ilości cukru w posiłkach.

Pyszna czekoladowa przekąska – bez cukru

Przekąska dla miłośników czekolady. Wszystko można przygotować w jednej misce. Zamiast cukru użyłam zdrowszego erytrolu. …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o