Ciekawy przepis na smaczną szarlotkę razową. To doskonały zamiennik wysokokalorycznych ciast, który z całą pewnością na stałe zagości w Twojej kuchni.
Składniki:
Razowe ciasto kruche: | 1 forma |
mąki pszennej razowej Lubella | 3 szklanki |
sól | szczypta |
proszek do pieczenia | 1/2 łyżeczki |
soda oczyszczona | 1/2 łyżeczki |
cynamon | 1 łyżeczka |
margaryny do pieczenia w kostce (lub masła), schłodzone | 100g |
brązowego cukru | 1/2 szklanki |
jajko | 1 duże 2 malutkie |
płynnego miodu | 1/2 szklanki |
orzechów włoskich | 1/3 – 1/2 szklanki |
Jabłka: | |
jabłek (najlepiej odmiany szara reneta) | 2 kg |
soku z cytryny | 3 łyżki |
Przyprawy: | 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru |
dużych rodzynek, posiekanych | 2/3 szklanki |
brązowy cukier | 3 – 4 łyżki |
płynny miód | 2 łyżki |
Do posypania: | |
1/4 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder | 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu |
Przygotowanie:
- Na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę lub masło oraz brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajko i wymieszać nożem, dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami (jeśli są twarde – namoczyć w gorącej wodzie).
- Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, gdyby się porwało, można doklejać brakujące miejsca. Podziurkować w wielu miejscach widelcem i rozsypać posiekane orzechy włoskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika.
- Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach (rysując znaki X) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową (aby wierzch za bardzo się nie zrumienił) i piec jeszcze przez 10 – 15 minut.
- Szarlotka dobrze smakuje na ciepło, po ostudzeniu można podgrzewać. Przed podaniem posypać mieszanką brązowego cukru pudru i cynamonu
Zobacz nasze inne przepisy na zdrowe ciasta i desery.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]