Przepyszny i sycący sposób na miłe popołudnie przy herbacie lub kawie. Deser ten nie zawiera ani grama mąki. Dostarcza za to cennego błonnika, witamin i mikroelementów. Można wykorzystać do tego deseru ulubione owoce. W tym przepisie użyliśmy śliwek.
Śliwki dostarczają witaminę C, A i E, które uznawane są za cenne przeciwutleniacze.
Składniki na 2 porcje:
- kasza jaglana sucha 2 łyżki
- płatki owsiane 2 łyżki
- otręby owsiane 1 łyżka
- pestki dyni i nasiona słonecznika 1 łyżkamiód 1 łyżka
- cynamon 1 łyżeczka
- masło 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przepłucz wodą i gotuj 15 minut w proporcji 2:1. 2 razy więcej wody niż kaszy.
- Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski. Dodaj do niej płatki, otręby, nasiona słonecznika, pestki dyni, masło, cynamon i miód. Wszystko wymieszaj.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Wyłóż śliwki na dnie naczynia. Posyp śliwki odrobiną cynamonu.
- Kruszonkę przełóż na śliwki.
- Całość zapiekaj 20 minut w 200 stopniach, aż całość się zarumieni.
Zobacz inne przepisy na desery.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]