Śliwki pod kruszonką – prosty przepis

Przepyszny i sycący sposób na miłe popołudnie przy herbacie lub kawie. Deser ten nie zawiera ani grama mąki. Dostarcza za to cennego błonnika, witamin i mikroelementów. Można wykorzystać do tego deseru ulubione owoce. W tym przepisie użyliśmy śliwek.

Śliwki dostarczają witaminę C, A i E, które uznawane są za cenne przeciwutleniacze.


Składniki na 2 porcje:

  • kasza jaglana sucha 2 łyżki
  • płatki owsiane 2 łyżki
  • otręby owsiane 1 łyżka
  • pestki dyni i nasiona słonecznika 1 łyżkamiód 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżeczka 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz wodą i gotuj 15 minut w proporcji 2:1. 2 razy więcej wody niż kaszy.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski. Dodaj do niej płatki, otręby, nasiona słonecznika, pestki dyni, masło, cynamon i miód. Wszystko wymieszaj.
  3. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Wyłóż śliwki na dnie naczynia. Posyp śliwki odrobiną cynamonu.
  4. Kruszonkę przełóż na śliwki.
  5. Całość zapiekaj 20 minut w 200 stopniach, aż całość się zarumieni.

Zobacz inne przepisy na desery.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Przeczytaj też:

Dołącz do wyzwania Tabata Killer!

Darmowe, 30 dniowe wyzwanie, które pomoże Ci schudnąć, poprawić kondycję i zacząć się regularnie ruszać.


Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź również

Wegański piernik z pomidorami jak zrobić

Wegański piernik z pomidorami i ksylitolem – więcej przyjemności, mniej kalorii

Wegańskie ciasta są lekkie i łatwostrawne, a wśród składników do ich wykonania często znajdujemy warzywa …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments