Lubię pieczone serniki, ale czasami mam ochotę na coś lekkiego, orzeźwiającego i jednocześnie słodkiego. Sernik dostarcza pełnowartościowego białka. Chrupiący spód podkreśla delikatność masy serowej, a całość wykończona została malinami.
Pestki dyni dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Wspomagają układ odpornościowy, a dzięki witaminom z grupy B, dbają o równowagę psychiczną.
Składniki na 14 porcji:
- Pestki dyni 12 łyżek
- Orzechy nerkowca 8 łyżek
- Daktyle 10 sztuk
- Kakao 2 łyżki
- Twaróg półtłusty 1kg
- Jogurt naturalny 400ml
- Laska wanilii
- Ksylitol 4 łyżki
- Żelatyna 2,5 łyżki
Składniki masa serowa:
- Maliny 5 garści (1 garść należy zamrozić)
- Żelatyna 2 łyżki
- Woda 2-3 łyżki
- Ksyliol opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Garść malin umyj i włóż do zamrażalnika.
- Orzechy i daktyle zalej wodą i odstaw na godzinę.
- Pestki dyni, namoczone orzechy, daktyle i kakao wrzuć do blendera. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy.
- Twaróg, jogurt, ksylitol i wanilię wrzuć do blendera. Zmiel na gładką masę.
- Żelatynę przesyp i do małego garnuszka i zalej niewielką ilością wody. Odstaw i poczekać aż napęcznieje. Następnie na małym ogniu podgrzej, nie gotuj. Odstaw do przestygnięcia.
- Zamrożone maliny wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Ostudzoną żelatynę przelej do sernika i wymieszaj. Wylej na spód z malinami. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
- 4 garście malin wrzuć do rondelka, podgrzej i poczekaj aż się całkowicie rozpadną. Przestudzić. Można dodać stewie/ksylitol/miód. 2 łyżki żelatyny zalej niewielką ilością wody, 2-3 łyżki. Poczekaj aż napęcznieje, następnie podgrzewaj aż całość będzie płynna. Pozostaw do ostygnięcia.
- Żelatynę przelać do malin. Jak tylko maliny zaczną gęstnieć, wylej je na masę serową. Ponownie całość wstaw do lodówki na godzinę.
Zobacz inne przepisy na desery.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]