Mając ochotę na coś słodkiego, zazwyczaj sięga się po słodycze dostępne w sklepach, które w swoim składzie zawierają wprost zatrważające ilości cukru. Czy ciastka mogą być jednocześnie smaczne i pozbawione tego niezdrowego i wysokokalorycznego składnika? Jak najbardziej! Co więcej, ich przygotowanie wcale nie jest trudne, ani nie zajmuje zbyt wiele czasu. Oto trzy przepisy na pyszne i niskokaloryczne ciastka: propozycja na bazie awokado i banana, wypieki o smaku znanych wszystkim pierniczków i ciastka z malinami słodzone naturalnym miodem.
1. Ciastka z bananem i awokado
Do przygotowania ciastek z bananem i awokado potrzebne są:
- 60 g mąki owsianej;
- małe dojrzałe awokado;
- mały dojrzały banan;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 białko jajka.
Zarówno banana, jak i awokado, należy obrać, a następnie zgnieść na gładką masę i wymieszać ze sobą do uzyskania owocowego musu. Następny krok to dodanie do niego mąki, proszku do pieczenia oraz białka. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
Blacha do piekarnika powinna być pokryta papierem do pieczenia, żeby móc na niej wykładać ciastka w formie kulek bez foremek. Chcąc utrzymać ich równy kształt, można skorzystać z form silikonowych odpornych na wysokie temperatury. Ciastka piecze się w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 20 minut.
2. Pierniczki bez cukru z erytrolem
Erytrol to słodki zamiennik białego cukru, który nie wykazuje negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie, ani nie posiada tak dużej ilości kalorii. Z powodzeniem można przygotować z nim pierniczki, które smakiem wcale nie różnią się od tradycyjnych wypieków. Przepis przewiduje użycie następujących składników:
- 20 g erytrolu (około 4 łyżek);
- 20 g cynamonu;
- 150 g mąki pełnoziarnistej;
- 100 g mąki migdałowej;
- 40 g masła;
- 1 jajko;
- laska wanilii.
Ziarenka z laski wanilii należy połączyć z obydwoma rodzajami mąki, masłem i słodzikiem, a następnie dodać do nich również jajko i odmierzoną ilość cynamonu. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 20-30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowuje się na stolnicy na grubość około pół centymetra i wycina ciastka. Można to zrobić przy pomocy foremek w różnych kształtach, jednak w razie ich braku, równie dobrze sprawdzi się komplet kieliszków lub szklanek, którymi wytnie się ciastka w okrągłym kształcie. Należy je piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut.
3. Ciastka z malinami i miodem
Kolejna propozycja to ciastka z dodatkiem świeżych malin, odrobiny kakao, płatków owsianych i miodu. Jak stworzyć takie wypieki? Potrzebne składniki to:
- 50 g płatków owsianych;
- 50 g mąki pełnoziarnistej;
- pół łyżki kakao;
- garść malin (około 70 – 80 g);
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- 40 g miodu (około 4 łyżek);
- 1 jajko;
- 2 łyżeczki oleju kokosowego.
W jednym naczyniu należy połączyć składniki suche, to znaczy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i kakao. W drugim składniki mokre, czyli olej kokosowy, jajko i miód. Kiedy w obu naczyniach składniki są ze sobą dokładnie wymieszane, czas na połączenie całości i wyrobienie ciasta.
Gdy ciasto ma właściwą konsystencję, jest gęste i daje się formować, czas na dodanie malin. Mieszankę należy mieszać delikatnie, żeby nie rozgnieść za bardzo owoców. Te, które zostaną zapieczone w ciastkach w całości, ciekawie wyróżnią się w nich nie tylko smakiem, ale i konsystencją.
Kulki z ciasta należy nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka z malinami piecze się w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu