Bardzo zdrowy pomysł na zamiennik jednego z najpopularniejszych, polskich deserów. Faworki w bezcukrowej wersji, których nie trzeba smażyć.
Składniki (na 2 duże talerze):
- 1,5 szklanki mąki tortowej (lub mieszanki mąk: pełnoziarnistej pszennej i żytniej)
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (zamiennie jogurtu greckiego)
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka wódki lub octu jabłkowego
- cukier puder do oprószenia (u mnie zmielony na pył ksylitol)
Sposób przygotowania:
Uwaga! Składniki powinny być prosto z lodówki.
- Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto.
- Owinąć folią i włożyć na noc do lodówki.
- Następnie na podsypanej mąką stolnicy kilkanaście razu „uderzamy” ciastem, żeby „uciekło” z niego powietrze.
- Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek o grubości około 2-3 mm.
- Wykrawać długie, poziome pasy, następnie poprzecinać je na mniejsze kawałki i na środku każdego kawałka zrobić nieduże nacięcie.
- Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 170 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia.
- Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Sprawdź diety i poradniki odchudzania:
Autorka przepisu: Joanna Graczyk
Podobał Ci się ten przepis? Więcej ciekawych, inspirujących i zdrowych propozycji znajdziesz na blogu: http://cotakpachnie.com.pl/
Sprawdź też Facebooka! https://www.facebook.com/cotakpachnie/
Blog z przepisami wegańskimi, wegetariańskimi, bez glutenu, zbędnej chemii i konserwantów.
Obejrzyj przepis na blogu autorki.
Czym zastąpić kwaśna śmietanę? Alergia na BMK