Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Ciasta, naleśniki, desery » 8 przepisów na zdrowe naleśniki
Naleśniki przygotujesz w kilkanaście minut - są proste w smażeniu i bardzo smaczne
Przepisy na zdrowe i bardzo smaczne naleśniki

8 przepisów na zdrowe naleśniki

Podstawowy przepis na naleśniki zna chyba każdy, ale czasami warto poeksperymentować i usmażyć naleśniki zdrowsze, pożywniejsze, dla osób na diecie niskotłuszczowej lub diabetyków. W chwilach słabości można się skusić na czekoladowe naleśniki dla prawdziwych łasuchów.

Zobaczcie, jakie pyszności można wyczarować ze zwykłych naleśników.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Naleśniki z błonnikiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kaszy manny  (nieugotowanej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki mleka sojowego/ryżowego
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1duże jajko
  • olej do smażenia (najlepiej w spreju)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:

Odmierz właściwą ilość mąki, dodaj kaszę mannę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj trzepaczką w dużej misce. W osobnym naczyniu połącz mleko, sok jabłkowy i jajko, dobrze wymieszaj aż do uzyskania jednorodnej masy. Następnie płynną mieszankę wlej do mąki i reszty składników, starannie wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu, jeżeli jest taka potrzeba spryskaj ją trochę olejem ryżowym lub innym tłuszczem. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta naleśnikowego, posyp je 2 łyżkami rodzynek i orzechów. Smaż przez ok. 1 minutę lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami. Gotowe podawaj z syropem klonowym.

 

Z podanych składników powinno wyjść ok. 12 bardzo pożywnych i bogatych w błonnik naleśników, którymi naje się każdy, nawet najbardziej wygłodniały sportowiec.

 

Marchewkowe naleśniki

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (mogą być przypieczone)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta drobno zmielonych goździków
  • szczypta imbiru
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki maślanki (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżka oleju Canola (lub oliwy z oliwek)
  • 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (lub laska wanilii)
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki drobno potartej marchewki
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mąkę oraz 7 kolejnych suchych składników (łącznie z imbirem) połącz w dużym naczyniu. W osobnej misce połącz cukier, maślankę, olej, cukier waniliowy i jajka, całość dodaj do mąki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a na końcu dodaj potartą marchewkę.

Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu, jeżeli jest taka potrzeba spryskaj ją trochę olejem ryżowym lub innym tłuszczem. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta naleśnikowego i smaż przez ok. 2 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami. Gotowe podawaj z masłem i miodem.

 

Z podanych składników powinno wyjść ok. 12 bardzo smacznych i aromatycznych naleśników, które świetnie nadają się na pyszne, energetyczne śniadanie, przekąskę, słodki deser lub obiad, który możemy zabrać do pracy.

 

Naleśniki z owocami są doskonałym pomysłem na obiad dla niejadka
Naleśniki doskonale komponują się ze świeżymi owocami.

Jagodowe naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka ciasta naleśnikowego (najlepiej z mąki pełnoziarnistej)
  • 1 łyżka oleju Canola lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki świeżych jagód
  • syrop klonowy
  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do ciasta naleśnikowego dodaj olej, mleko i jagody. Na rozgrzaną patelnię nakładaj ok. ¼ szklanki ciasta, smaż przez ok. 2-3 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami.

Po usmażeniu układaj naleśnik jeden na drugim i przykryj ściereczką, żeby zachowały ciepło. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Z podanych składników powinno wyjść ok. 6 smacznych naleśników, które są niskotłuszczowe i mogą je spożywać osoby, które muszą uważać na poziom cholesterolu we krwi.

Kliknij i zobacz drugą część przepisów na naleśniki>>>

Naleśniki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki mleka (bez tłuszczu)
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju orzechowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 duże jajka

Przygotowanie:

Do miski dodaj kolejno mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Osobno połącz ze sobą mleko i pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i dodaj do mąki. Całość mieszaj tak długo, aż ciasto będzie idelanie gładkie, bez grudek.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj ok. ¼ szklanki ciasta, smaż przez ok. 2-3 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami.

Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 smacznych naleśników, można je podawać z syropem malinowym. Dzięki zawartości masła orzechowego naleśniki są bogate w białko i zawierają zdrowe dla naszego organizmu tłuszcze.

 

Naleśniki z musem jabłkowym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki uprażonych kiełków pszenicznych
  • 1 szklanka maślanki bez tłuszczu
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego (bez cukru)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 duże jajko
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Do mąki dodaj sodę, sól i kiełki. Osobno połącz maślankę, mus jabłkowy i oliwę. Następnie wymieszaj wszystko razem, aby uzyskać płynne ciasto naleśnikowe.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj ok. ¼ szklanki ciasta (dla patelni ok.13cm średnicy), smaż przez ok. 2-3 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami.

Naleśniki będą odpowiednie dla osób dbających o linię oraz cukrzyków, można je również przygotować z mąki pełnoziarnistej. Z podanych składników otrzymamy ok. 10 nalesników, najlepiej podawać je ze świeżymi owocami (źródło błonnika) lub syropem klonowym (bez cukru).

Naleśniki przepisy zdrowe
Zdrowe naleśniki mogą być smaczne i wcale nie muszą zawierać dużych ilości cukru

Naleśniki twarożkowo-cytrynowe

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 1 łyżka potartej skórki cytrynowej
  • 1/3 szklanki twarogu półtłustego
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól. Osobno połącz maślankę, żółtka oraz skórkę cytrynową i wlej całość do mąki. Następnie dodaj twarożek, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Osobno ubij mikserem białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta naleśnikowego.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj ok. 1/2 szklanki ciasta, smaż przez ok. 2 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami.

Z podanych składników otrzymamy ok. 8 naleśników, najlepiej będą smakować podane ze świeżymi truskawkami i bananami. Idealne na początek trudnego dnia, dzięki orzeźwiającemu aromatowi cytryny. Sprawdzą się również po treningu, gdy będziemy chcieli dostarczyć sobie białka.

 

Naleśniki owsiano-jagodowe

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka maślanki (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 2 białka
  • 1 1/2 szklanki mleka (0,5%)
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 szklanki jagód (świeże lub mrożone)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Płatki  owsiane namocz w maślance na 15 minut. Połącz mąkę pszenną, żytnią, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i pół łyżeczki cynamonu. Jajka ubij razem z 2 białkami, a następnie dodaj mleko i całość wlej do mieszanki mąki. Dobrzej wymieszaj.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj ok. 1/2 szklanki ciasta, smaż przez ok. 2 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami.

W międzyczasie przygotuj sos jagodowy, z którym podasz naleśniki. W rondelku umieść jagody, cukier i sok z cytryny, gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, pod koniec dodaj cynamon.

Z podanych składników otrzymamy ok. 12 bardzo zdrowych naleśników bogatych w błonnik i antyoksydanty. Witamina C obecna w jagodach wspomaga również przyswajanie żelaza z płatków owsianych (żelazo ze źródeł roślinnych jest dużo gorzej przyswajalne, dlatego warto takie pokarmy wzbogacać o witaminę C).

 

Czekoladowe naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki potartej czekolady deserowej (lub drobno pokruszonej)
  • tłuszcz do smażenia
  • 9 łyżek bitej śmietany (bez tłuszczu)
  • 9 łyżek świeżych malin

Przygotowanie:

Połącz mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Osobno zmieszaj maślankę, olej, jajko i dodaj do mąki, całość dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy dodaj kawałki czekolady.

Na rozgrzaną patelnię (średniej wielkości) nakładaj ok. 1/4 szklanki ciasta, smaż przez ok. 2 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami. Pamiętaj, że patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, bo czekolada się przypali.

Z podanych składników otrzymamy ok. 9 naleśników, którymi nie pogardzi nawet największy łasuch. Podawać przekrojone na pół, polane roztopiona czekoladą, z łyżką bitej śmietany i świeżymi malinami. Prawdziwa czekoladowa uczta!

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Przeczytaj też:

Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Alternatywna wersja szarlotki z lodami dla wszystkich którzy chcą zdrowo i dietetycznie zjeść.

Szarlotka z lodami – wersja dietetyczna

Szarlotka. Kto nie lubi szarlotki na gorąco podanej z lodami? Chyba taki się nie znajdzie. …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o