Podstawowy przepis na naleśniki zna chyba każdy, ale czasami warto poeksperymentować i usmażyć naleśniki zdrowsze, pożywniejsze, dla osób na diecie niskotłuszczowej lub diabetyków. W chwilach słabości można się skusić na czekoladowe naleśniki dla prawdziwych łasuchów.
Zobaczcie, jakie pyszności można wyczarować ze zwykłych naleśników.
Naleśniki z błonnikiem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kaszy manny (nieugotowanej)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki mleka sojowego/ryżowego
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 1duże jajko
- olej do smażenia (najlepiej w spreju)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki syropu klonowego
Przygotowanie:
Odmierz właściwą ilość mąki, dodaj kaszę mannę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj trzepaczką w dużej misce. W osobnym naczyniu połącz mleko, sok jabłkowy i jajko, dobrze wymieszaj aż do uzyskania jednorodnej masy. Następnie płynną mieszankę wlej do mąki i reszty składników, starannie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu, jeżeli jest taka potrzeba spryskaj ją trochę olejem ryżowym lub innym tłuszczem. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta naleśnikowego, posyp je 2 łyżkami rodzynek i orzechów. Smaż przez ok. 1 minutę lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami. Gotowe podawaj z syropem klonowym.
Z podanych składników powinno wyjść ok. 12 bardzo pożywnych i bogatych w błonnik naleśników, którymi naje się każdy, nawet najbardziej wygłodniały sportowiec.
Marchewkowe naleśniki
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (mogą być przypieczone)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta drobno zmielonych goździków
- szczypta imbiru
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki maślanki (o niskiej zawartości tłuszczu)
- 1 łyżka oleju Canola (lub oliwy z oliwek)
- 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (lub laska wanilii)
- 2 duże jajka
- 2 szklanki drobno potartej marchewki
- olej do smażenia
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mąkę oraz 7 kolejnych suchych składników (łącznie z imbirem) połącz w dużym naczyniu. W osobnej misce połącz cukier, maślankę, olej, cukier waniliowy i jajka, całość dodaj do mąki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a na końcu dodaj potartą marchewkę.
Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu, jeżeli jest taka potrzeba spryskaj ją trochę olejem ryżowym lub innym tłuszczem. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta naleśnikowego i smaż przez ok. 2 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami. Gotowe podawaj z masłem i miodem.
Z podanych składników powinno wyjść ok. 12 bardzo smacznych i aromatycznych naleśników, które świetnie nadają się na pyszne, energetyczne śniadanie, przekąskę, słodki deser lub obiad, który możemy zabrać do pracy.

Jagodowe naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka ciasta naleśnikowego (najlepiej z mąki pełnoziarnistej)
- 1 łyżka oleju Canola lub oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 szklanki świeżych jagód
- syrop klonowy
- cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do ciasta naleśnikowego dodaj olej, mleko i jagody. Na rozgrzaną patelnię nakładaj ok. ¼ szklanki ciasta, smaż przez ok. 2-3 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami.
Po usmażeniu układaj naleśnik jeden na drugim i przykryj ściereczką, żeby zachowały ciepło. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Z podanych składników powinno wyjść ok. 6 smacznych naleśników, które są niskotłuszczowe i mogą je spożywać osoby, które muszą uważać na poziom cholesterolu we krwi.
Kliknij i zobacz drugą część przepisów na naleśniki>>>
Przeczytaj też:
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!
Dodaj komentarz