Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Ciasta, naleśniki, desery » 8 przepisów na zdrowe naleśniki
Naleśniki przygotujesz w kilkanaście minut - są proste w smażeniu i bardzo smaczne
Przepisy na zdrowe i bardzo smaczne naleśniki

8 przepisów na zdrowe naleśniki

Podstawowy przepis na naleśniki zna chyba każdy, ale czasami warto poeksperymentować i usmażyć naleśniki zdrowsze, pożywniejsze, dla osób na diecie niskotłuszczowej lub diabetyków. W chwilach słabości można się skusić na czekoladowe naleśniki dla prawdziwych łasuchów.

Zobaczcie, jakie pyszności można wyczarować ze zwykłych naleśników.

Naleśniki z błonnikiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kaszy manny  (nieugotowanej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki mleka sojowego/ryżowego
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1duże jajko
  • olej do smażenia (najlepiej w spreju)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:

Odmierz właściwą ilość mąki, dodaj kaszę mannę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj trzepaczką w dużej misce. W osobnym naczyniu połącz mleko, sok jabłkowy i jajko, dobrze wymieszaj aż do uzyskania jednorodnej masy. Następnie płynną mieszankę wlej do mąki i reszty składników, starannie wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu, jeżeli jest taka potrzeba spryskaj ją trochę olejem ryżowym lub innym tłuszczem. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta naleśnikowego, posyp je 2 łyżkami rodzynek i orzechów. Smaż przez ok. 1 minutę lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami. Gotowe podawaj z syropem klonowym.

Z podanych składników powinno wyjść ok. 12 bardzo pożywnych i bogatych w błonnik naleśników, którymi naje się każdy, nawet najbardziej wygłodniały sportowiec.

Marchewkowe naleśniki

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (mogą być przypieczone)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta drobno zmielonych goździków
  • szczypta imbiru
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki maślanki (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżka oleju Canola (lub oliwy z oliwek)
  • 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (lub laska wanilii)
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki drobno potartej marchewki
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mąkę oraz 7 kolejnych suchych składników (łącznie z imbirem) połącz w dużym naczyniu. W osobnej misce połącz cukier, maślankę, olej, cukier waniliowy i jajka, całość dodaj do mąki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a na końcu dodaj potartą marchewkę.

Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu, jeżeli jest taka potrzeba spryskaj ją trochę olejem ryżowym lub innym tłuszczem. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta naleśnikowego i smaż przez ok. 2 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami. Gotowe podawaj z masłem i miodem.

Z podanych składników powinno wyjść ok. 12 bardzo smacznych i aromatycznych naleśników, które świetnie nadają się na pyszne, energetyczne śniadanie, przekąskę, słodki deser lub obiad, który możemy zabrać do pracy.

Naleśniki z owocami są doskonałym pomysłem na obiad dla niejadka
Naleśniki doskonale komponują się ze świeżymi owocami.

Jagodowe naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka ciasta naleśnikowego (najlepiej z mąki pełnoziarnistej)
  • 1 łyżka oleju Canola lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki świeżych jagód
  • syrop klonowy
  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do ciasta naleśnikowego dodaj olej, mleko i jagody. Na rozgrzaną patelnię nakładaj ok. ¼ szklanki ciasta, smaż przez ok. 2-3 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków w cieście i przypieczonych brzegów ciasta. Ostrożnie obróć naleśnik i smaż z drugiej strony. Tak samo postępuj z kolejnymi naleśnikami.

Po usmażeniu układaj naleśnik jeden na drugim i przykryj ściereczką, żeby zachowały ciepło. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Z podanych składników powinno wyjść ok. 6 smacznych naleśników, które są niskotłuszczowe i mogą je spożywać osoby, które muszą uważać na poziom cholesterolu we krwi.


Kliknij i zobacz drugą część przepisów na naleśniki>>>

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Dzięki konkretnym nasionami owocom zawartym w batonikach są one wysoko energetycznym posiłkiem.

Batoniki energetyczne z nasionami goji i suszonymi wiśniami

Wiśnie spożywamy zazwyczaj surowe lub w domowych sokach, czy też kompotach. Można jednak znaleźć suszone …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o