Przedstawiamy trzy proste przepisy na zdrowe i smaczne zupy. Brokuły jak powszechnie wiadomo posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi chronią przed wrzodami żołądka, anemią, a także regulują poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływają na nasz wzrok. Po kiszoną kapustę sięgamy głównie w okresie jesienno-zimowym, a niesłusznie! Zawiera ona bowiem ogromne ilości witamin C i B, dzięki czemu dotlenia i wzmacnia nasz organizm.
1. Zupa krem z brokułów
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- 1 lub 2 brokuły
- sól, biały pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
- Ugotować wywar warzywny .Odcedzić.
- Następnie dodać brokuł, ugotować do miękkości.
- Oddzielić kilka górnych części różyczek brokułu, resztę zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
- Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki brokułu.
- Po ugotowaniu posypać koperkiem.
2. Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- kiszona kapusta
- cebula
- kminek, listek laurowy, majeranek, pieprz, ziele angielskie
- zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
- Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę.
- Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek. Ugotować.
- W osobnym garnku ugotować do miękkości kapustę kiszoną.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Wrzucić na rozgrzaną patelnię- ceramiczną lub grillową i dosyć mocno zrumienić.
- Kapustę połączyć z warzywami, dodać przesmażoną cebulę, majeranek.
- Przegotować.
- Posypać zieloną pietruszką.
3. Zupa warzywna „śródziemnomorska”
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew, cebula ,por ,cukinia, bakłażan, papryka(czerwona, żółta),pomidor świeży lub w puszce w przecierze pomidorowym
- suszone pomidory
- przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia ( podzielić na 2 części)
- czosnek
- sól, pieprz
- przecier pomidorowy – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory pokroić w kostkę , zalać letnią wodą, zostawić na godzinę.
- Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła, namoczone pomidory, ugotować.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Ewentualnie dodać trochę przecieru pomidorowego.
- Posypać pozostałą część ziół, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.