W Okresie zwiększonej zachorowalności na grypę, przeziębienie oraz różnego rodzaju infekcje, warto zastosować się do rad specjalistów i odpowiednio zadbać o poprawę naszej odporności poprzez suplementację witaminami i mikroelementami. Poniżej znajdą państwo konkretny wykaz witamin mających zbawienny wpływ na układ odpornościowy oraz uzupełniających ich mikroelementów.
Które witaminy poprawią odporność
W okresie jesieni i zimy, ciało ludzkie bombardowane jest szeregiem ataków – w pogodzie występują zmiany temperatury, silny wiatr, deszcz, opady śniegu. Ponadto, prawie w każdym miejscu, w którym przebywamy na co dzień, mamy styczność z osobami chorymi na grypę, bądź przeziębionymi.
Organizm nasz ma zatem nie lada wyzwanie chroniąc ciało przed zachorowaniem i odpierając szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych. Aby wesprzeć układ odpornościowy warto zastosować witaminy poprawiające jakość działania, jakimi są:
- Witamina C na odporność – jest to znana nam wszystkim substancja, słynie z wspomagania leczenia infekcji. W organizmie jest odpowiedzialna jest za pobudzanie wzrostu nowych komórek odpornościowych, działa także zbawienie na krwinki białe, odpowiedzialne za zwalczanie wirusa i drobnoustrojów. Witamina C wspomaga także uszczelnienie naczyń krwionośnych, co ma szczególne znaczenie dla osób już chorych – zażywając tę witaminę zapobiegają oni krwawieniom z nosa.Witamina C stosowana w medycynie, bądź kosmetologii wykazuje działanie antyoksydacyjne, sprawia, że niwelowane są skutki starzenia się komórek oraz zwalczane są wolne rodniki. Warto suplementować witaminę C w tabletkach, które można nabyć w wapteka.pl, a także zażywać produkty zawierające jej wysoką ilość, czyli owoce cytrusowe, brokuły, porzeczki, Acerola, kapusta, papryka oraz wiele innych.
- Witamina D – jest niezbędna dla układu odpornościowego. Witamina ta poprawia odporność, wspomaga pracę serca i układu nerwowego, zwalcza stany zapalne w organizmie, oraz wzmacnia kości. Może być dostarczona do organizmu w postaci suplementu diety, leku, w żywności, bądź też wytwarza się ona sama skórze człowieka przy ekspozycji na słońce. Nawet 15 minutowe wystawienie się na słońce sprawi, że w organizmie wytwarza się konieczna potrzebna dzienna dawka witaminy D.Warto także spożywać pokarmy zawierające wysoki jej poziom, takie jak ryby, nabiał, jaja.
- Witamina B6 – również jest niezbędna w organizmie to prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wspomaga wytwarzanie w organizmie przeciwciał odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji i drobnoustrojów. Ponadto, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Należy suplementować ją bądź spożywać w pokarmach ją zawierających, to jest mięsie, rybach, papryce, bananach, jajach, orzechach, roślinach strączkowych, czy kaszy gryczanej.
- Witaminy A i E – do prawidłowej pracy układu immunologicznego potrzebne będą także witaminy A I E, które odpowiedzialne są za wspomaganie tworzenia się nowych komórek w organizmie oraz regenerację starych. Ponadto, witaminy te zwiększają wydolność mięśni, dobroczynnie działają na wzrok, poprawiają pracę dróg oddechowych oraz są istotne dla regeneracji i gojenia się skóry. Oprócz stosowania tych witamin w okresie jesienno-zimowym, warto je zażywać także podczas infekcji oraz problemów skórnych.Naturalnie witamina A znajduje się w szpinaku, fabryce oraz wątróbce imię się. Witamina E występuje natomiast w orzechach rybach i oleju słonecznikowym.
Mikroelementy – równie ważne, jak witaminy
W codziennej diecie oraz w trosce o prawidłowe działanie układu immunologicznego nie możemy zapominać o mikroelementach, bez których nie ma mowy o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Te z nich, które bez wątpienia są niezbędne dla naszego organizmu, to magnez, żelazo, cynk – więcej.
Potrzebne są one w celu wytwarzania energii do wszelkich procesów życiowych, budowania odporności, prawidłowego tworzenia się komórek organizmu. Są one niezbędne do utrzymania zdrowia. Znajdziemy je w różnych produktach spożywczych, dlatego po raz kolejny warto zaznaczyć, że zróżnicowana dieta oraz ewentualnie suplementacja są kluczem do utrzymania w zdrowiu ciała człowieka.