Rzodkiewka jest źródłem witamin przez cały rok.
Rzodkiewka to nie tylko smaczne warzywo

Rzodkiewka – bogate źródło witamin i minerałów przez cały rok!

Rzodkiewka, rzodkiew zwyczajna. Idealna do kolorowych kanapek , sałatek i białego sera. Ostra w smaku, chrupiąca, świeża, a co najważniejsze zdrowa i bardzo niskokaloryczna. Właściwości odżywcze opisane poniżej.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Rzodkiewka jest krewniaczką brukselki, kalafiora i brokułów (wszystkie należą do rodziny warzyw kapustowatych) i odmianą rzodkwi zwyczajnej. Historia jej powstania nie jest dokładnie znana – wyhodowano ją najprawdopodobniej w średniowiecznej Europie.

Rzodkiewki dostępne są w handlu przez cały rok, najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze są jednak w sezonie wiosenno-letnim (najlepiej zebrane z własnego ogródka lub parapetu).

Dostępna przez cały rok

W zależności od odmiany rzodkiewkę można wysiewać do gruntu od wczesnej wiosny do września. Na zebranie czekamy zaledwie trzy tygodnie do miesiąca. Na parapecie rzodkiewki można uprawiać cały rok (roślina lubi stanowiska słoneczne, dlatego w zimie dobrze jest zapewnić jej dodatkowe światło).

Odmian rzodkiewek jest wiele – różnią się wielkością, kształtem, kolorem, stopniem ostrości. Do wyboru mamy m.in. rzodkiewki czerwone (najpopularniejsze), białe, a nawet czarne. Wszystkie mają jednak podobną wartość odżywczą i wpływ na organizm.

Ze względu na niską kaloryczność (100 g rzodkiewki to zaledwie 14 kcal czyli np. jedna sztuka pralinki rafaello to ok. 160 sztuk rzodkiewek), warzywo to powinno na stałe wejść do menu osób dbających o linię.

Właściwości odżywcze rzodkiewki

Tym bardziej że dostarcza również sporo minerałów (głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi i fluoru) oraz witamin – w tym kwasu askorbinowego i witamin z grupy B (zawiera ich więcej niż rzodkiew). W rzodkiewce znajdziemy również błonnik (w 100 g jest go 2,5 g), kwas foliowy, retinol, prowitaminę A i niacynę.

Rzodkiewka sprawdzi się w dolegliwościach układu pokarmowego. Pobudza łaknienie i trawienie, wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. W związku z tym można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia, niestrawności i nad fermentacji jelitowej.

Rzodkiewki pasują do wielu potraw a najprościej dołączyć je do kanapek.
Rzodkiewka jest idealna do kanapek.

Rzodkiewka działa także wykrztuśnie, dlatego pomoże złagodzić męczy kaszel. Współczesna fototerapia poleca rzodkiewkę także przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie.

Po rzodkiewkę powinny sięgać także osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem, gdyż zawiera sporo potasu (233 mg/100 g), dzięki któremu jego poziom wraca do normy.

Jednakże, rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego. W ograniczonych ilościach mogą być spożywane przy kamicy fosforanowej.

PAMIĘTAJ!

Wartościowa rzodkiewka nadaje się idealnie do śniadania.
Rzodkiewka jest bardzo wartościowa i powinna być składnikiem każdego śniadania.

Rzodkiewka bardzo dobrze wzmacnia odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C, ale nie tylko. Wzmacnia również system nerwowy i poprawia funkcjonowanie procesów metabolicznych w organizmie, a to za sprawą witamin z grupy B.

Szczególnie istotna jest zawartość witaminy B6, która stanowi ważny koenzym wielu reakcji biochemicznych. Zawartość witaminy K wpływa korzystnie na procesy krwiotwórcze wspólnie z innymi składnikami, a kwas foliowy ma niebagatelne działanie na prawidłowy rozwój układu nerwowego.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

O autorze - Ania Szymanek

Trener fitness i dietetyk. Zapalony maniak fitnessu i zdrowego odżywiania – na co dzień prowadzi zajęcia w kilku klubach na Śląsku oraz szerzy wiedzę dotyczącą zasad zdrowego odchudzania oraz efektywnego połączenia diety z ćwiczeniami.

Check Also

błonnik dieta

Jak błonnik nierozpuszczalny może pomóc w zmniejszeniu kaloryczności diety?

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, czyli wspólne określenie różnych substancji pochodzenia roślinnego. Błonnik nie podlega …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail