Moda na zdrowie
W ostatnich latach panuje kult młodości i piękna, szeroko propagowany przez wszechobecne media, stąd też ogromną popularnością cieszą się różnorodne sporty czy inne formy aktywności fizycznej.
Zarówno kobiety jak i mężczyźni, bez względu na wiek chętnie odwiedzają siłownię, kluby sportowe, kluby fitness lub uprawiają sport w domowym zaciszu. Ważnym elementem pracy nad zgrabną figurą jest stworzenie odpowiednio zbilansowanej, racjonalnej diety bogatej w witaminy oraz składniki mineralne. W związku z tym w diecie nie może przede wszystkim zabraknąć chudego i dietetycznego mięsa drobiowego, stanowiącego idealny produkt dla osób, które chcą jeść nie tylko zdrowo, ale również dietetycznie i smacznie.
Przy wyborze producenta mięsa w sklepie lub markecie warto zwrócić na sposób hodowli – najlepszym wyborem są kurczaki z wolnego wybiegu (np. Zagrodowy).
Potrawy z kurczakiem w roli głównej zawierają między innymi: pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, cynk, potas i magnez wspomagające układ odpornościowy człowieka, wysoką ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych jak również witamin z grupy B oraz wiele innych, dlatego też kurczak powinien znaleźć się obowiązkowo w diecie każdej osoby aktywnej fizycznie.
Dania z kurczaka dostarczają bowiem niezbędnej dawki energii, niezbędnej w trakcie wykonywania różnych ćwiczeń, biegania, pływania czy marszu.
Jak wydobyć walory smakowe kurczaka
Dodatkowym atutem mięsa z kurczaka jest jego delikatny smak oraz nieograniczone wręcz możliwości przygotowania różnorodnych posiłków zarówno przystawek, sałatek, zup jak i dań głównych. Stanowi idealne uzupełnienie diety osób, które dążą do ograniczenia tłuszczu w swojej diecie lub też walczących z różnymi alergiami. Świetnie smakuje w formie gotowanej, duszonej, pieczonej, smażonej, a nawet grillowanej.
Uniwersalny smak kurczaka, sprawia, że tego rodzaju mięso można podawać na słodko, ostro i pikantnie, z ziemniakami, ryżem, makaronem z dodatkiem zarówno tradycyjnych jak i najbardziej egzotycznych owoców, warzyw czy ziół: cukinii, szparagów, papryki, brokułami i ananasem.
Ogromną popularnością wśród osób dbających o sylwetkę jak również pasjonatów gotowania cieszy się natomiast delikatny, lekkostrawny, niskokaloryczny i niezwykle smaczny filet z kurczaka, który odpowiednio przyrządzony staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia również dla osób, dbających o idealną sylwetkę.