Dla mnie najważniejsze w prawidłowej diecie zawsze było, jest i będzie śniadanie. To najważniejszy posiłek, a jaki może być smaczny! Ja najczęściej wybieram to białkowo – tłuszczowe. Na te śniadania jest ogromne MENU, z resztą sporo przepisów znajdziecie na moim Facebooku.
Dla podpowiedzi mogę Wam podsunąć mój top 5 !
Propozycja 1 – Srebrna taca czyli jajko, łosoś, awokado i pyszne dodatki
Pierwszym z moich ulubionych śniadań, jest to tzw. przeze mnie „niedzielne” lub „srebrna taca”, gdyż na niej zawsze jest jajko kurze, wędzony łosoś, awokado i ulubione owoce/warzywa.
1. Dlaczego jajka na śniadanie?
Jajka – pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jajka są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego.
Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek.
Dwa jaja o masie 55 g każde pokrywają w 35%. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.
Zbawienna lecytyna – to składnik żółtka. Lecytynę nazywają „pogromcą tłuszczu”, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej.
Jajko zawiera ważne dla zdrowia barwniki: ksantofil i luteinę (barwniki w żółtku).
Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.
Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów.
2. Łosoś wędzony – śniadaniowy must have
Łosoś wędzony – 100 gramów dzikiego łososia dostarcza średnio około 159 kalorii (kcal), zawiera prawie 20 gramów białka oraz trochę ponad 7 gramów tłuszczu, z czego prawie 2 gramy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3). Co warto podkreślić otłuszczenie, a więc wartość kaloryczna zmienia się w zależności od pory roku i od tego, czy ryba jest w okresie tarła.
3. Awokado – bogactwo zdrowych tłuszczy
Osoby będące na dietach odchudzających, wystrzegają się pożywienia bogatego w tłuszcz. I słusznie.
Jednak trzeba odróżnić tłuszcz niezdrowy, który odkłada się w naszym ciele, od tego dobrego, który ma zbawienne działanie na nasz organizm.
Jednym z takich przykładów jest właśnie awokado, zawierające głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (więcej o awokado znajdziecie w kategorii „wiem co jem”).
O owocach i warzywach chyba nie muszę pisać, każdy wie, że mają mnóstwo witamin, jednak pamiętajcie, że owoce mają również dużo cukru!
Seria TOP 5 Zdrowych Śniadań to autorska propozycja przygotowana specjalnie na Stopnadwadze.pl przez Malwinę Łagodę – blogerkę prowadzącą zdrowy blog: http://fastfit.blog.pl/.
Kolejne serie z wpisu Top 5 Zdrowych Śniadań będziemy publikowali co kilka dni.
Zobacz również Facebooka Autorki: https://www.facebook.com/fastfit91/?fref=ts
Jak sama o sobie pisze:
Któregoś dnia zrobiłam zdrową wersję kokosowego ptasiego mleczka, po dodaniu go na facebooka i instagram, dostałam kilka wiadomości prywatnych z prośbą o przepis. To byłą motywacją do założenia bloga. W związku, że wychowuje aktualnie swoją córeczkę, która ma 7 miesięcy, siedząc z nią w domu, w międzyczasie czytam różne receptury i testuje. Przyrządzam zdrowe posiłki bez białego cukru. Na moim blogu można znaleźć przepisy na te słodkości, informacje na temat składników „najnowszej technologii” oraz dla rozluźnienia można poczytać wywiady np. z trenerami personalnymi, instruktorami tańca czy fitness. Zapraszam do częstego odwiedzania mojego bloga http://fastfit.blog.pl/