Pomysły na zdrowe śniadanie

Top 5 zdrowych śniadań: Srebrna taca czyli jajka, łosoś, awokado i dodatki

Dla mnie najważniejsze w prawidłowej diecie zawsze było, jest i będzie śniadanie. To najważniejszy posiłek, a jaki może być smaczny! Ja najczęściej wybieram to białkowo – tłuszczowe. Na te śniadania jest ogromne MENU, z resztą sporo przepisów znajdziecie na moim Facebooku.

Dla podpowiedzi mogę Wam podsunąć mój top 5 !



Propozycja 1 – Srebrna taca czyli jajko, łosoś, awokado i pyszne dodatki

Pierwszym z moich ulubionych śniadań, jest to tzw. przeze mnie „niedzielne” lub „srebrna taca”, gdyż na niej zawsze jest jajko kurze, wędzony łosoś, awokado i ulubione owoce/warzywa.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

1. Dlaczego jajka na śniadanie?

Jajka – pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jajka są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego.

Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek.

Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem, tak więc zawiera pełnowartościowe białko.

Dwa jaja o masie 55 g każde pokrywają w 35%. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.

Zbawienna lecytyna – to składnik żółtka. Lecytynę nazywają „pogromcą tłuszczu”, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej.

Jajko zawiera ważne dla zdrowia barwniki: ksantofil i luteinę (barwniki w żółtku).

Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.

Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów.

2. Łosoś wędzony – śniadaniowy must have

Łosoś wędzony – 100 gramów dzikiego łososia dostarcza średnio około 159 kalorii (kcal), zawiera prawie 20 gramów białka oraz trochę ponad 7 gramów tłuszczu, z czego prawie 2 gramy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3). Co warto podkreślić otłuszczenie, a więc wartość kaloryczna zmienia się w zależności od pory roku i od tego, czy ryba jest w okresie tarła.

Łosoś jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), D i E. Z zawartości wszystkich tych składników odżywczych wynikają liczne właściwości łososia, a więc, co za tym idzie, argumenty za jego spożywaniem.

3. Awokado – bogactwo zdrowych tłuszczy

Osoby będące na dietach odchudzających, wystrzegają się pożywienia bogatego w tłuszcz. I słusznie.

Jednak trzeba odróżnić tłuszcz niezdrowy, który odkłada się w naszym ciele, od tego dobrego, który ma zbawienne działanie na nasz organizm.

Jednym z takich przykładów jest właśnie awokado, zawierające głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (więcej o awokado znajdziecie w kategorii „wiem co jem”).

O owocach i warzywach chyba nie muszę pisać, każdy wie, że mają mnóstwo witamin, jednak pamiętajcie, że owoce mają również dużo cukru!


Seria TOP 5 Zdrowych Śniadań to autorska propozycja przygotowana specjalnie na Stopnadwadze.pl przez Malwinę Łagodę – blogerkę prowadzącą zdrowy blog: http://fastfit.blog.pl/.

Kolejne serie z wpisu Top 5 Zdrowych Śniadań będziemy publikowali co kilka dni.

Zobacz również Facebooka Autorki: https://www.facebook.com/fastfit91/?fref=ts

Jak sama o sobie pisze:

Któregoś dnia zrobiłam zdrową wersję kokosowego ptasiego mleczka, po dodaniu go na facebooka i instagram, dostałam kilka wiadomości prywatnych z prośbą o przepis. To byłą motywacją do założenia bloga. W związku, że wychowuje aktualnie swoją córeczkę, która ma 7 miesięcy, siedząc z nią w domu, w międzyczasie czytam różne receptury i testuje. Przyrządzam zdrowe posiłki bez białego cukru. Na moim blogu można znaleźć przepisy na te słodkości, informacje na temat składników „najnowszej technologii” oraz dla rozluźnienia można poczytać wywiady np. z trenerami personalnymi, instruktorami tańca czy fitness. Zapraszam do częstego odwiedzania mojego bloga http://fastfit.blog.pl/

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Co to są składniki odżywcze?

Co to są składniki odżywcze i dlaczego są tak ważne w zdrowej diecie?

Często możemy usłyszeć, że aby dieta była zdrowa, to powinna być zbilansowana, a co za …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail